Оценка ущерба от подработки городов и поселков при сосредоточенных деформациях земной поверхности - Шнеер, В.Р.; Иванова, Л.А.; Басин, М.П.; Трифонов, А. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2007)
Пропонується методика оцінки збитку від підробки будівель, споруд, комунікацій міст та селищ, що містить прогноз деформацій земної поверхні, розподіл на зони ділянок забудови в межах ізоліній осідань 0,5 м, обстеження будівель та споруд в місцях прояву зосереджених деформацій з виділенням характерних пошкоджень конструкцій, призначення й оцінку заходів захисту і ремонтів підроблених будівель, трубопровідних комунікацій і доріг. Proposed are methods to assess damage due to undermining of town and township buildings, structures and service lines that include: prediction of ground surface deformations; separation of building plots into zones within 0.5 m subsidence isolines; structural survey in places of point deformations and identification of typical structural damages; prescription and assessment of protective measures and repairs of undermined buildings, pipelines and roads.