Защита производственных зданий Донецкого металлопрокатного завода от многократного влияния горных выработок - Шнеер, В.Р.; Басин, М.П.; Блинникова, Е.В.; Рахманова, Т.И. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2007)
Наведено гірничо-геологічні умови відпрацювання пластів m3 і l1 шахтою ім. А.Ф. Засядька в зоні впливу на об'єкти Донецького металопрокатного заводу. Дано характеристики двох основних виробничих будівель і результати їх обстеження та заходи захисту. Виконано аналіз результатів інструментальних спостережень за деформаціями земної поверхні і конструкціями. Призначено шляхи вирішення проблеми безпечної експлуатації виробничих будівель і споруд в умовах зрушення земної поверхні.
Ключові слова: деформації земної поверхні, підроблювані будівлі, інструментальні спостереження, заходи захисту. Mining and geological conditions for extraction of coal seams m3 and l1 by A.F. Zasyadko Mine in the zone of influence on the objects of Donetsk Rolling Mill are given. Characteristics of two industrial buildings and results of their structural survey as well as protective measures are described. Analysis of the results of instrumental observations for ground movements and structural deformations has been performed. Ways for solving a problem of safe upkeeping of industrial buildings and structures in conditions of ground subsidence movement are specified.