Розрахунок залишкової довговічності тривало експлуатованої ділянки магістрального газопроводу - Андрейків, О.Є.; Гембара, О.В.; Цирульник, О.Т.; Ниркова, Л.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Ґрунтове середовище аварійної ділянки магістрального газопроводу охарактеризовано як “near-neutral” (pH < 8) зі середньою, а в деяких випадках і високою (більше 0,3 mm/year) корозійною активністю і змодельовано розчином NS4. Тривала експлуатація (23 роки) знижує, в основному, статичну тріщиностійкість сталей Х60 і Х70, тоді як наводнювання за потенціалу катодного захисту різко посилює їх схильність до корозійно-механічного руйнування і за статичного, і за циклічного навантажень. Сталь Х70 чутливіша до негативного впливу експлуатації і наводнювання проти сталі Х60. Розраховано залишковий ресурс ділянки магістрального газопроводу “Уренгой–Помари–Ужгород” з урахуванням наводнювання стінки трубопроводу. On location investigations is shown that the soil environment of the emergency section main gas pipeline (MGP) is characterized as “near-neutral” (pH < 8) with the middle or in some cases high (more than 0.3 mm/year) corrosion activity and it can be modeled by NS4 solution. Long-term service (23 years) decreases mainly the fracture toughness of X60 and X70 steels. At the same time hydrogenation at cathodic protection potential intensifies their sensitivity to corrosion-mechanical fracture under static and cyclic loading. The X70 steel is more sensitive to the negative effect of service and hydrogenation in comparison with X60 steel. The residual lifetime of the section of the main gas pipeline “Urengoj–Pomary–Uzhgorod” is estimated taking into account the pipeline wall hydrogenation. Почвенная среда аварийного участка магистрального газопровода охарактеризована как “near-neutral” (pH < 8) со средней, а в некоторых случаях и высокой (более 0,3 mm/year) коррозионной активностью и смоделирована раствором NS4. Длительная эксплуатация (23 года) понижает, в основном, статическую трещиностойкость сталей Х60 і Х70, тогда как наводороживание при потенциале катодной защиты резко усиливает их склонность к коррозионно-механическому разрушению и при статическом, и циклическом нагружениях. Сталь Х70 более чувствительна к отрицательному влиянию эксплуатации и наводороживания, нежели сталь Х60. Рассчитан остаточный ресурс участка магистрального газопровода “Уренгой–Помары–Ужгород” с учетом наводороживания стенки трубопровода.