Формування нанорозмірних захисних покривів на сплавах заліза з подандовмісних розчинів - Шепеленко, О.С.; Сахненко, М.Д.; Штамбург, В.Г.; Рошаль, О.Д. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Показано високу ефективність комплексів подандів – відкритоланцюгових аналогів краун-етерів – в інгібуванні корозії конструкційних сплавів заліза у нейтральних водних розчинах. Запропоновано механізм керування швидкістю самочинних електродних процесів на сталі комплексами цинку з модифікованими подандами. Показана высокая эффективность комплексов подандов – открытоцепных аналогов краун-эфиров – в ингибировании коррозии конструкционных сплавов железа в нейтральных водных растворах. Предложен механизм управления скоростью самопроизвольных электродных процессов на стали комплексами цинка с модифицированными подандами. Use of podand complexes as a highly efficient corrosion inhibitors of iron alloys in neutral aqueous solutions is shown. A rate control mechanism of electrode processes on a steel by complexes of zinc with modified podands is proposed.