Корозія внутрішньої стінки промислового газопроводу - Коваленко, С.Ю.; Рибаков, А.О.; Клименко, А.В.; Шитова, Л.Г. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Визначено причини розгерметизації трубопроводу діаметром 114,30 mm та товщиною стінки 6,02 mm (сталь категорії Х60), що транспортує газ з родовища до пункту збору. Виконано спектральні, електрохімічні та металографічні дослідження фрагмента металу пошкодженої труби, а також хімічний аналіз продуктів корозії на внутрішній поверхні стінки (мікрорентгенівський спектральний). Поляризаційні вимірювання здійснено в деаерованих та аерованих киснем повітря розчинах з різним солевмістом. Показано, що зі збільшенням солевмісту корозійна тривкість сталі труби зменшується, а швидкість корозії в аерованих умовах зростає від 0,06 до 0,89 А/сm², в деаерованих – від 0,16 до 1,48 А/сm². Определены причины разгерметизации трубопровода диаметром 114,30 mm и толщиной стенки 6,02 mm (сталь категории Х60), транспортирующего газ от месторождения в пункт сбора. Проведены спектральные, металлографические и электрохимические исследования металла фрагмента поврежденной трубы, а также сделан микрорентгеноспектральный анализ продуктов коррозии на внутренней поверхности его стенки. Поляризационные измерения проводили в деаэрированных и аэрированных кислородом воздуха растворах различного солесодержания. Установлено, что с увеличением соли коррозионная стойкость стали трубы уменьшается, а скорость коррозии увеличивается в условиях аэрации от 0,06 до 0,89 А/сm², в деаэрированных – от 0,16 до 1,48 А/сm². The causes of depressurization of the pipeline 114.30 mm in diameter and wall thickness 6.02 mm (steel pipe category Х60), during gas transport from gas field to the gathering point are defined. Spectroscopic, electrochemical and metallographic investigation of metal fragment from the damaged pipe, chemical analysis of corrosion products on an interior surface of the wall (microX-ray spectral analysis) have been carried out. Structural changes of steel pipe have been studied by optical and electron microscopys. Polarization measurements of the damaged pipe metal were carried out in deaerated solutions and solutions with the free aeration of air oxygen in solutions with various salt-contain. It has been shown that with the increase of salt in solutions the corrosion resistance of a steel pipe decreases, and corrosion rate increases under aeration conditions from 0.06 to 0.89 А/сm²; under deaerated – from 0.16 to 1.48 А/сm².