Biomonitoring of lead in children organism as marker of its technogenic intake - Antonova, O.V.; Zemlyakova, T.D. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
A study of lead in children industrial areas of Dnepropetrovsk. It is determined a significant internal contamination of lead, which averages range from 15.6 mkg/dl to 45.9 mkg/dl in the blood and from 0.16 mkg /ml to 0.32 mkg /ml in the urine of examined children. The results indicate the need for comprehensive hygiene research in this direction and is the scientific basis for the need to conduct biomonitoring of lead in child population of industrialized areas, including Dnipropetrovsk region. Проведено дослідження вмісту свинцю в організмі дітей промислових районів м.Дніпропетровська. Визначили значне внутрішнє забруднення свинцем, середні величини якого коліваються від 15,6 мкг / дл до 45,9 мкг/дл у крови та від 0,16 мкг/мл до 0,32 мкг/мл у сечі обстежених дітей. Отрімані результати свідчать про необхідність продовження комплексних гігієнічних досліджень у цьом напрямку и є науковим підґрунтям необхідності ведення біомоніторінгу свинцю у дитячого населення промислово розвинутих територій, в тому чіслі Дніпропетровського регіону. Проведено исследование содержания свинца в организме детей промышленных районов Днепропетровска. Определили значительное внутреннее загрязнение свинцом, средние величины которого колеблются от 15,6 мкг/дл до 45,9 мкг/дл в крови и от 0,16 мкг/мл до 0,32 мкг/мл в моче обследованных детей. Полученные результаты свидетельствуют о необходимости продолжения комплексных гигиенических исследований в этом направлении и являются научным основанием необходимости ведения биомониторингу свинца в детского населения промышленно развитых территорий, в том числе Днепропетровского региона.