Глобальные стратегии профилактики: интеллектуальные модели четвертого поколения - Бирюков, В.С. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Данная работа посвящена анализу новых подходов в формировании глобальной теории профилактики нарушений здоровья. Объектом исследования явились модели профилактики, используемые для решения различных задач здравоохранения. На примере методологических подходов, используемых Всемирной организацией Здравоохранения в программе глобальной профилактики, концепции глобальной стратегии профилактики академика В.Ф. Москаленко и рекомендаций международных стандартов по охране труда и здоровья OHSAS создана концептуальная модель глобальной профилактики 4-го поколения. Дана робота присвячена аналізу нових підходів у формуванні глобальної теорії профілактики порушень здоров’я. Об’єктом дослідження з’явилися моделі профілактики, використовувані для вирішення різних завдань охорони здоров’я. На прикладі методологічних підходів, що використовуються Всесвітньою Організацією Охорони здоров’я в програмі глобальної профілактики, концепції глобальної стратегії профілактики академіка В.Ф. Москаленко та рекомендацій міжнародних стандартів з охорони праці та здоров’я OHSAS створена концептуальна модель глобальної профілактики 4-го покоління. This work is devoted to analysis of new approaches to preventing the formation of a Global theory of disease prevention. The study’ object was the prevention models used for a variety of health care problems. On the example of World Health Organization’s methodological approaches used for Global prevention program, concept of a Global prevention strategy by Academician V.F. Moskalenko and recommendations of international standards on occupational safety and health OHSAS created a conceptual the 4th generation model of Global prevention.