Тривалість зуботехнічних етапів виготовлення повних знімних зубних протезів із різноманітними видами фіксації до імплантатів - Дієв, Є.В.; Лабунець, В.А.; Шнайдер, С.А.; Дієва, Т.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
В клініці ортопедичної стоматології для фіксації повних знімних зубних протезів достатньо широко використовуються дентальні імплантати, методи застосування яких ще досі не мають в Україні повноцінного правового статусу. Повні знімні зубні протези з опорою на імплантати фіксуються за допомогою кулеподібних абатментів, «локатор»-абатментів, балкових та телескопічних фрикційних механізмів. Зуботехнічні процеси виготовлення таких видів протезів проходять на протязі 5 лабораторних етапів на яких часові витрати фахівців знаходяться у діапазоні: постійні витрати робочого часу (Тп) – 107,33/113,11 хвилин; змінно-повторювальні витрати робочого часу на одну опору на імплантаті (Тзп опори) – 133,73-261,57 хвилин; змінно-повторювальні витрати робочого часу зубних техніків на виготовлення покривної частини протезу (Тзп протезу) – 341,14/417,13 хвилин. В клинике ортопедической стоматологии для фиксации полных съемных зубных протезов достаточно широко используются дентальные имплантаты, методы применения которых еще до сих пор не имеют в Украине полноценного правового статуса. Полные съемные зубные протезы с опорой на имплантаты фиксируются при помощи шаровидных абатментов, «локатор»-абатментов, балочных и телескопических фрикционных механизмов. Зуботехнические процессы изготовления таких видов протезов проходят на протяжении 5 лабораторных этапов на которых временные затраты специалистов находятся в диапазоне: постоянные затраты рабочего времени (Тп) – 107,33-113,11 минут; переменно-повторяемые затраты рабочего времени на одну опору на имплантате (Тпп опоры) – 133,73-261,57 минут; переменно-повторяемые затраты рабочего времени зубных техников на изготовление покрывной части протеза (Тпп протеза) – 341,14-417,13 минут. In the clinic of orthopedic dentistry for fixing full dentures are widely used dental implants, methods of application of which has still not have in Ukraine a full-fledged legal status. Full dentures relying on implants are fixed with spherical abutments, “locator”-abutments, telescopic beam and friction mechanisms. Dental manufacturing processes of these types of prostheses are held throughout the 5 laboratory stages in which the time which require specialists is in the range: fixed costs of working time (Tп) / 107,33-113,11 minutes; variable-repeatable cost of working time per implant (Тпп supports) / 133,73-261,57 minutes; variable-repeatable cost of work of dental technicians in the manufacture of the coating of the prosthesis (denture Tпп) / 341,14-417,13 minutes. In the manufacture of dentures on standard abutments, namely, spherical and cylindrical time spent on the manufacture of the coating prosthesis part is greater than manufacturing the supporting part and vice versa, in the manufacture of dentures with a beam and a telescopic catch operating specialist time cost takes more precisely for the manufacture of the supporting part of the prosthesis.