Гуморальний імунітет та особливості периферичної крові у ліквідаторів Чорнобильської аварії - Домбровська, Н.С. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
Обстежено 134 учасники ліквідації наслідків аварії (УЛНА) на Чорнобильській АЕС гострого йодного періоду, які зазнали впливу іонізуючого випромінювання у молодому віці (18-35 років) у діапазоні доз зовнішнього опромінення 10–510 мЗв. Серед них — 67 осіб, які страждають на цукровий діабет (ЦД) 2 типу (І група), та 67 — без даної патології (ІІ група). Аналіз результатів оцінки стану гуморального імунітету за показниками рівнів імуноглобулінів основних класів свідчить про збалансованість антитілопродукції та відсутність різниці у пацієнтів обох груп спостереження. Достовірне збільшення вмісту дрібнодисперсних циркулюючих імунних комплексів (ЦІК) в сироватці крові та кількості моноцитів у периферичній крові (ПК) в УЛНА гострого йодного періоду, які хворіють на ЦД 2 типу, надають підставу припустити можливість участі автоімунних процесів у перебігу захворювання. Визначений помірний лейкоцитоз за рахунок збільшення кількості сегментоядерних гранулоцитів у ПК пацієнтів І групи обумовлений, ймовірно, наявністю ускладнень перебігу ЦД 2 типу. Обследовано 134 участника ликвидации последствий аварии (УЛПА) на Чернобыльской АЭС острого йодного периода, подвергшихся воздействию ионизирующего излучения в молодом возрасте (18–35 лет) в диапазоне доз внешнего облучения 10–510 мЗв. Среди них — 67 человек, страдающих сахарным диабетом (СД) 2 типа (I группа), и 67 — без данной патологии (II группа). Анализ результатов оценки состояния гуморального иммунитета по показателям уровней иммуноглобулинов основных классов свидетельствует о сбалансированности антителопродукции и отсутствии разницы у пациентов обеих групп наблюдения. Достоверное увеличение содержания мелкодисперсных циркулирующих иммунных комплексов (ЦИК) в сыворотке крови и количества моноцитов в периферической крови (ПК) в УЛНА острого йодного периода, страдающих СД 2 типа, дают основание предположить возможность участия аутоиммунных процессов в течении заболевания. Определенный умеренный лейкоцитоз за счет увеличения количества сегментоядерных гранулоцитов в ПК пациентов I группы обусловлен, вероятно, наличием осложнений течения СД 2 типа. The study involved 134 clean-up workers of the Chornobyl accident of the acute iodine period exposed to ionizing radiation at a young age (18-35 y/o) in the range of irradiation doses of 10–510 mSv. Among them — 67 people suffering from diabetes mellitus (DM) type 2 (group I) and 67 — without this disease (group II). Analysis of the humoral immunity assessment in terms of major classes of immunoglobulins levels indicates balance of the antibodies production and no difference in patients of both groups observation. Significant increase of fine circulating immune complexes (CIC) in serum and the number of monocytes in peripheral blood (PB) of the clean-up workers of acute iodine period suffering from type 2 diabetes, suggests providing the autoimmune processes opportunity to participate in the disease. Designated moderate leukocytosis by increasing the number of segmented granulocytes in PB patients of group I is due, probably, to the presence of complications of type 2 diabetes.