Можливості фармакологічної корекції ренальної дисфункції у хворих на декомпенсований цироз печінки - Квасницька, О.Б.; Гоженко, А.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
Результати дослідження показали, що у хворих на декомпенсований цироз печінки відбувається порушення функціонального стану нирок за рахунок порушення клубочкової фільтрації і, в меншій мірі, процесів реабсорбції в проксимальних канальцях, що чітко проявляється при проведенні водного навантаження. Використання малих доз ІАПФ лізиноприлу (2,5 мг) в комплексній терапії декомпенсованого ЦП може сприяти профілактиці розвитку гепаторенального синдрому за рахунок зменшення активності внутрішньо ниркової РАС. Результаты исследования показали, что у больных с декомпенсированным циррозом печени наблюдается нарушение функционального состояния почек за счет нарушения фильтрации и, в меньшей мере, процессов реабсорбции в проксимальных канальцах, что четко проявляется при проведении водной нагрузки. Использование маленьких доз ИАПФ лизиноприла (2,5) в комплексной терапии декомпенсированного ЦП может способствовать профилактике развития гепаторенального синдрома за счет уменьшения активности внутрипочечной РАС. Results of our research have demonstrated the impairment of renal functional condition in patients with decompensated liver cirrhosis mostly caused by glomerular filtration changes and to minor extend by modification of tubular reabsorbtion in proximal renal tubules. It is clearly manifested after water loading. The use of small doses of ACE inhibitor lisinopril (2.5 mg) in the treatment of decompensated liver cirrhosis may contribute to the prevention of hepatorenal syndrome by reducing the activity of the kidney renin-angiotensin system.