Досвід застосування гіпербаричної оксигенації при лікуванні гострих порушень мозкового кровообігу в умовах військово-медичного клінічного центру південного регіону - Тещук, В.Й.; Тещук, В.В.; Скочко, С.П.; Гамма, М.О.; Ісраїлова, Д.М.; Добренко, М.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Гострі порушення мозкового кровообігу (ГПМК) — одна з актуальних проблем сучасної ангіоневрології. Лакунарний інсульт (ЛІ) є результатом ураження дрібних глибоких перфоруючих мозкових артерій та складає за різними даними від 15,0 % до 36,0 % всіх гострих порушень мозкового кровообігу (ГПМК) за ішемічним типом. Проблема покращення якості життя пацієнтів з ЛІ примушує нас призначати патогенетично3обгрунтовані методи лікування. Покращення мозкового кровообігу та перфузії в ділянці дрібних перфоруючих артерій головного мозку (ГМ), нормалізація функції ендотелію, а також антиоксидантний ефект є важливим ланцюжком в терапії ЛІ. Застосування гіпербаричної оксигенації (ГБО) є патогенетично обумовленим терапевтичним підходом в лікуванні пацієнтів, котрі перенесли ГПМК. Острые нарушения мозгового кровообращения (ОНМК) — одна из актуальных проблем современной ангионеврологии. Лакунарный инсульт (ЛИ) является результатом поражения мелких глубоких перфорирующих мозговых артерий и составляет по разным данным от 15,0% до 36,0% всех острых нарушений мозгового кровообращения (ОНМК) по ишемическому типу. Проблема улучшения качества жизни пациентов с ЛИ заставляет нас применять патогенетически обоснованные методы лечения. Улучшение мозгового кровообращения и перфузии в области мелких перфорирующих артерий головного мозга (ГМ), нормализация функции эндотелия, а также антиоксидантный эффект является важным цепочкой в терапии ЛИ. Применение гипербарической оксигенации (ГБО) является патогенетически обусловленным терапевтическим подходом в лечении пациентов, перенесших ОНМК. Acute cerebrovascular accident (stroke) - one of the most urgent problems of modern angioneurology. Lacunar stroke (LS) is the result of deep lesion of small perforating cerebral arteries and is according to various sources from 15,0 % to 36,0 % of all acute cerebrovascular events (stroke) on the ischemic type. The problem of improving the quality of patients life with LS makes us use a pathogenetically based methods of treatment. Improvement of cerebral blood flow and perfusion in the small perforating arteries of the brain the normalization of endothelial function and antioxidant effect is an important chain in the treatment of LS. The use of hyperbaric oxygenation (HBO) is caused by pathogenetic therapeutic approach in treating patients who have had stroke.