Психограми основних професій стоматологічного фаху та їх профорієнтаційне значення: психогігієнічна діагностика, прогностична роль - Панчук, О.Ю. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
В ході проведених досліджень на підставі даних психогігієнічної діагностики властивостей темпераменту, тривожності і характеру науково обґрунтовані психограми основних професій стоматологічного фаху та встановлене їх профорієнтаційного значення. Зокрема, виявлено, що як професійнозначущі особливості особистості слід відзначити низький рівень нейротизму, ситуативної і особистісної тривожності, а також високий рівень темпу або швидкості виконання типових рухів як структурної характеристики темпераментологічних проявів, низький рівень вираження властивостей характеру за шкалами шкалами гіпоманії (Ма), депресії (D), психопатії (Pd) і іпохондрії (Hs), а також акцентуацій характеру за дистимним і збудливим типами. В ходе проведенных исследований на основе данных психогигиенической диагностики свойств темперамента, тревожности и характера научно обоснованы психограммы основных стоматологических специальностей и установлено их профориентационное значение. Установлено, профессионально-значимыми личностными особенностями являются низкий уровень нейротизма, ситуативной и личностной тревожности, а также высокий уровень темпа или скорости выполнения стереотипных движений как структурной характеристики темпераментологичних проявлений дичности, низкий уровень выраженности свойств характера в соответствии со шкалами гипомании (Ма), депрессии (D), психопатии (Pd) и ипохондрии (Hs), а также акцентуаций характера по дистимному и возбудимому типам. During the studies based on exercise psychohygienic diagnostic properties of temperament, anxiety and character of science-based professions psyhohramy of basic dental specialty and their professional orientation set value. In particular, revealed that a professionally-important personality features should be mentioned low neuroticism, state and trait anxiety and high temp of speed of typical movements as structural characteristics of temperament, low expression properties of character on scales scales of hypomania (Ma), depression (D), psychopathy (Pd) and hypochondria (Hs), and accentuation of character for dysthymic and excitable types.