Стан основних функцій та систем організму теплокровних тварин під впливом поліолів у підгострому експерименті - Бабієнко, В.В.; Аніщенко, Л.В.; Михайленко, В.Л. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
Безперервне збільшення промислового виробництва хімічних речовин — ксенобіотиків тягне за собою посилення небезпеки, спричиненої ними. У зв’язку з цим актуальним напрямком є розробка профілактичних заходів щодо попередження їх негативного впливу на організм. У підгострому досліді вивчали зміни маси тіла експериментальних тварин, зміни рівнів дієнових кон’югат та малонового діальдегіду, а також вплив поліолів на інтенсивність індукованої перекисом водню хемілюмінесценції сироватки крові щурів. Результати досліджень показали, що при пероральному потраплянні поліолів в організм експериментальних тварин накопичуються перекисні сполуки і знижується вміст антиоксидантів. Основні патогенетичні ланки впливу поліолів проявляються в стимулюванні вільнорадикальних процесів, перекисного окислення ліпідів, пригніченні антиоксидантної системи. Поліоксіпропіленполіоли виступають в ролі прискорювачів вільнорадикальних процесів, що впливає на всі органи, системи і функції організму. Непрерывное увеличение промышленного производства химических веществ — ксенобиотиков влекут за собой усиление опасности, вызываемой ими. В связи с этим актуальным направлением является разработка профилактических мероприятий по предупреждению их негативного воздействия на организм. В подостром опыте изучали изменения массы тела экспериментальных животных, изменения уровней диеновых кон’югат и малонового диальдегида, а также влияние полиолов на интенсивность индуцированной перекисью водорода хемилюминесценции сыворотки крови крыс. Результаты исследований показали, что при пероральном попадании полиолов в организм экспериментальных животных накапливаются перекисные соединения и снижается содержание антиоксидантов. Основные патогенетические звенья влияния полиолов проявляются в стимулировании свободнорадикальных процессов, перекисного окисления липидов, угнетении антиоксидантной системы. Полиоксипропиленполиолы выступают в роли ускорителей свободнорадикальных процессов, что влияет на все органы, системы и функции организма. The continuous increase in industrial production of chemicals — xenobiotics entail a strengthening of the danger caused by them. In this regard, topical focus is the development of preventive measures to prevent their adverse effects on the body. In subacute experiment studied the changes in body weight of the experimental animals, changes in levels of diene kon’yugat and malondialdehyde, and the impact on the intensity of the polyol with hydrogen peroxide induced rat blood serum chemiluminescence. The results showed that after oral contact with polyols in experimental animals and accumulate peroxy compound decreases the content of antioxidants. The main pathogenetic links polyols influence manifested in stimulating free radical processes, lipid peroxidation, inhibition of the antioxidant system. Polyoxypropylenes act as accelerators of free radical processes that affect all organs and systems of the organism’s function.