Зміни біохімічних показників сироватки крові і тканини пародонту при експериментальному гінгівіті та їх корекція - Тюпка, Т.І.; Мінаєва, А.О.; Лабунець, А.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
При експериментальному гінгівіті у щурів разом з інтенсифікацією процесів протеолізу відбувається активація лізосомального ферменту кислої фосфатази у сироватці крові і гомогенаті тканин пародонту. Застосування екзогенного мелатоніну нормалізує загальну протеолітичну активність та активність кислої фосфатази, що свідчить про протизапальний та пародонтопротекторний ефекти мелатоніну. При экспериментальном гингивите у крыс наряду с интенсификацией процессов протеолиза происходит активация лизосомального фермента кислой фосфатазы в сыворотке крови и гомогенате тканей пародонта. Применение экзогенного мелатонина нормализует общую протеолитическую активность и активность кислой фосфатазы, что свидетельствует о противовоспалительном и пародонтопротекторном эффектах мелатонина. In experimental gingivitis in rats along with the intensification of proteolysis processes there is an activation of lysosomal enzyme acid phosphatase in serum and tissue homogenates of periodont. The use of exogenous melatonin normalizes total proteolytic activity and acid phosphatase activity, that indicating the antiinflammatory and periodontoprotective effects of the melatonin.