Вплив флокаліну на транспорт іонів натрію та енергетичний обмін у пошкоджених сулемою нирках щурів - Гоженко, А.І.; Філіпець, Н.Д.; Сірман, В.М.; Філіпець, О.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
Після введення флокаліну нелінійним білим щурам (внутрішньошлунково, 5 мг/ кг, 7 днів) на початковій стадії розвитку гострої сулемової нефропатії зменшення натрійурезу та підвищення канальцевої реабсорбції іонів натрію супроводжуються збільшенням активності лужної фосфатази та сукцинатдегідрогенази в нирках. Аналіз показників функціонального і біохімічного стану нирок свідчить про регуляторну дію флокаліну на процеси енергетичного забезпечення транспорту іонів натрію в канальцевому відділі пошкоджених сулемою нефронів. После введения флокалина нелинейным белым крысам (внутрижелудочно, 5 мг/кг, 7 дней) в начальной стадии развития острой сулемовой нефропатии уменьшение натрийуреза и повышение канальцевой реабсорбции ионов натрия сопровождается повышением активности щелочной фосфатазы и сукцинатдегидрогеназы в почках. Анализ показателей функционального и биохимического состояния почек свидетельствует про регуляторное действие флокалина на процессы энергетического обеспечения транспорта ионов натрия в канальцевом отделе поврежденных сулемой нефронов. After administration of flocalin to non-linear white rats (intraventricular, 5 mg per kg, 7 days) on the initial stage of acute sublimate nephropathy we have observed decrease of natriuresis and increase of tubular reabsorption of sodium ions together with increase of activity of alkaline phosphatase and succinate dehydrogenase in kidneys. Analysis of the indexes of functional and biochemical state of kidneys gives evidence of regulatory action of flocalin regarding the processes of energy supply to transport of sodium ions in the tubular part of nephrons with sublimate injury.