Вивчення етіологічних чинників плацентарної дисфункції у жінок з пієлонефритом - Голубенко, М.Ю. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Обстежено 30 вагітних жінок з фізіологічним перебігом гестаційних процесів (група А), 30 (група Б-1) - з гестаційним гострим пієлонефритом, 30- (група Б-2) - з хронічним пієлонефритом у стадії ремісії, 30 (група Б-3) - з загостренням хронічного пієлонефриту. Вегето-судинна дистонія була у 100% групи Б-3, у 68,9% - Б-2 та у 38,9% - Б-1, аліментарне ожиріння - 42,2%, 26,7%, 21,1%, варикозна хвороба - 46,7%, 32,2%, 28,9%, захворювання шлунково-кишечного тракту - 36,2%, 22,2%, 18,9% відповідно. В тканинах плацент вміст кальцію у групі Б-1 був на 13,1%, у групі Б-2 - на 22,2%, у групі Б-3 - на 30,3% більшим, а заліза і цинку меншими на 17,5%, 18,0%, 20,9% та 13,6%, 15,1%, 18,6% відповідно. У групі Б-1 eNOS 4а/а визначено у 60,0%, у Б-2 - у 66,7%, у Б-3 - у 76,7% спостережень. У групі Б-1 частота GSTM1 0/0 cкладає 70,0%, у групі Б-2 373,3%, у групі Б-3 - 77,1% випадків. Частота MTHFR C677T була у групі Б-1 - 53,3%, у Б-2 - 56,7%, у Б-3 - 63,3%. Гіповітаміноз фолієвої кислоти діагностовано у 57,8% жінок основної групи, вітаміну В12 - у 74,4%, патологічні стани піхви і цервікального каналу - у 82,2%. У жінок з пієлонефритом виявлено підвищений вміст естріолу на 19,5%, кортизолу – на 24,1% і знижений - плацентарного лактогену і прогестерону – на 28,5% і 16,7%. Обследовано 30 беременных женщин с физиологичным течением гестационных процессов (группа А), 30 (группа Б-1) - с гестационным острым пиелонефритом, 30(группа Б-2) - с хроническим пиелонефритом в стадии ремиссии, 30 (группа Б-3) - с обострением хронического пиелонефрита. Вегето3сосудистая дистония была у 100% группы Б-3, в 68,9% - Б-2 и в 38,9% - Б-1, алиментарное ожирение - у 42,2%, 26,7%, 21,1%, варикозная болезнь - у 46,7%, 32,2%, 28,9%, заболевание желудочно-кишечного тракта - у 36,2%, 22,2%, 18,9% соответственно. В тканях плацент содержание кальция в группе Б-1 было на 13,1%, в группе Б-2 - на 22,2%, в группе Б---- - на 30,3% большим, а железа и цинка меньшим на 17,5%, 18,0%, 20,9% и 13,6%, 15,1%, 18,6% соответственно. В группе Б-1 eNOS 4а/а определенно в 60,0%, в Б-2 - в 66,7%, в Б- в 76,7% наблюдений. В группе Б-1 частота GSTM1 0/0 составляет 70,0%, в группе Б-2 373,3%, в группе Б - 77,1% случаев. Частота MTHFR C677T была в группе Б-1 - 53,3%, в Б-2 - 56,7%, в Б - 63,3%. Гиповитаминоз фоллиевой кислоты диагностирован у 57,8% женщин основной группы, витамина В12 - у 74,4%, патологические состояния влагалища и цервикального канала - у 82,2%. У женщин с пиелонефритом обнаружено повышенное содержание эстриола на 19,5%, кортизола – на 24,1% и снижение плацентарного лактогена и прогестерона – на 28,5% и 16,7%. 30 expectant mothers are inspected with the physiology flow of gestational processes (group A), 30 (group B-1) - with a gestational sharp pyelonephritis, 30(group B-2) - with a chronic pyelonephritis in the stage of remission, 30 (group B-3) - with intensifying of chronic pyelonephritis. A 100% group B-had a vegeto-vasculer dystonia, 68,9% - in B-2 and 38,9% - in B-1, alimertar obesity - at 42,2%, 26,7%, 21,1%, varicose illness - at 46,7%, 32,2%, 28,9%, disease of gastroenteric highway - at 36,2%, 22,2%, 18,9% accordingly. In tissue of placentas maintenance of calcium in the group of B-1 was on 13,1%, in the group B-2 - on 22,2%, in the group B-3- on to 30,3% large, and iron and zinc less on 17,5%, 18,0%, 20,9% and 13,6%, 15,1%, 18,6% accordingly. In the group B-1 eNOS 4а/а certainly in 60,0%, in B-2 - in 66,7%, in B-3- in 76,7% supervisions. In the group B-1 frequency of GSTM1 0/0 is 70,0%, in B-2 373,3%, in B-3- 77,1% cases. Frequency of MTHFR C677T was in the group B-1 - 53,3%, in Б-2 - 56,7%, in Б- 63,3%. Hypovitaminosis of folic acid is diagnosed in 57,8% women of basic group, vitamin of В12 - in 74,4%, pathosiss of vagina and cervix channel - in 82,2%. For women with a pyelonephritis found out enhanceable maintenance of estriol on 19,5%, pregnenetrioldione – on 24,1% and loss of height of placenta lactogen and progesteron – on 28,5% and 16,7%.