Вплив мексидолу та ліпоєвої кислоти на функціональну активність периферичних нервів за умов експериментальної діабетичної стопи - Вансович, В.Є.; Защук, Р.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Автори досліджували вплив роздільного та одночасного застосування мексидола (МД) і ліпоєвої кислоти (ЛК) у щурів в умовах стрептозотоцинової моделі периферичної полінейропатії. Показана нормалізація швидкості проведення збудження по хвостовому нерву у щурів в результаті введення їм МД і ЛК. Найбільшою мірою нормалізація зазначеного показника реєструвалася при введенні МД та спільного застосування МД з ЛК. По всій видимості, ефекти подібного поєднання препаратів доцільно тестувати у хворих з синдромом діабетичної стопи з дистальними периферичними полінейропатіями. Авторы исследовали влияния раздельного и совместного применения мексидола (МД) и липоевой кислоты (ЛК) у крыс в условиях стрептозотоциновой модели периферической полинейропатии. Показана нормализация скорости проведения возбуждения по хвостовому нерву у крыс в результате введения им МД и ЛК. В наибольшей степени нормализация отмеченного показателя регистрировалась при введении МД и совместного применения МД с ЛК. По всей видимости, эффекты подобного сочетания препаратов целесообразно тестировать у больных с синдромом диабетической стопы с дистальными периферическими полинейропатиями. The separate and combined mexidol (MD) and lipoic acid (LA) administration effects on peripheral polyneuropathy in streptozotocin rats were investigated. Tail nerve conductance velocity was shown to be normalized after both MD and LA administration. The investigated index normalization was more expressed in case of single MD and combined MD with LA administration. Such drugs combination efficacy seems to be reasonable to check in clinical conditions in patients with diabetic foot syndrome suffering by distal peripheral polyneuropathy.