Вплив омега-3 поліненасичених жирних кислот на систему NOS, інтенсивність вільнорадикальних процесів та біоенергетичні функції мітохондрій серця щура - Жуковська, А.С.; Шиш, А.М.; Коцюруба, А.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Виявлено, що застосування Й-3 ПНЖК викликало зростання ефективності використання кисню за менших енергетичних затрат, підвищення коефіцієнту фосфорилювання АДФ/О, а також збільшення використання АДФ мітохондріями серця щурів. Показано, що Й-3 ПНЖК модулюють активність NOS, вільнорадикальні процеси та підвищують величину індексу оксигенації. Таким чином, Й-3 ПНЖК позитивно впливають на функціональні показники мітохондрій за рахунок стабілізації клітинних мембран. The application of Й-3 PUFA led to increased efficiency of oxygen consumption due to lower energy costs, to increase the phosphorylation ratio ADP / O as well as increased use of ADP in rat heart mitochondria. It is shown that Й-3 PUFAs modulate NOS activity, free radical processes and increase the value of oxygenation index. Thus Й-3 PUFA has beneficial effect on functional parameters of mitochondria by stabilizing cell membranes. Выявлено, что применение Й-3 ПНЖК вызывает рост эффективности использования кислорода при меньших энергетических затратах, повышение коэффициента фосфорилирования АДФ/О, а также увеличение использования АДФ митохондриями сердца крыс. Показано, что Й-3 ПНЖК модулируют активность NOS, свободнорадикальные процессы и повышают величину индекса оксигенации. Таким образом, Й-3 ПНЖК положительно влияют на функциональные показатели митохондрий за счет стабилизации клеточных мембран. The application of Й-3 PUFA led to increased efficiency of oxygen consumption due to lower energy costs, to increase the phosphorylation ratio ADP / O as well as increased use of ADP in rat heart mitochondria. It is shown that Й-3 PUFAs modulate NOS activity, free radical processes and increase the value of oxygenation index. Thus Й-3 PUFA has beneficial effect on functional parameters of mitochondria by stabilizing cell membranes.