Патофизиологическое обоснование применения L-аргинина и амлодипина у пациентов с ишемической болезнью сердца и коронарным синдромом Х - Себов, Д.М.; Маркина, Е.В.; Пенина, Е.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
В статье описаны материалы исследования, в котором изучалась эффективность медикаментозной терапии при коррекции эндотелиальной функции у пациентов с различными формами ИБС. Доказано эффективное корректирующее влияние на функцию эндотелия при стандартной антиангинальной терапии (бета-блокаторы) в сочетании с L-аргинином у пациентов с ИБС и начальным атеросклерозом коронарных артерий. В то же время у пациентов с ангинозными приступами, объективными признаками ишемии и интактными коронарными арте
риями (с коронарным синдромом Х) наиболее эффективный сосудорасширяющий эффект имело сочетание амлодипина и L-аргинина. Требуется дальнейшее исследование клинической эффективности данного медикаментозного комплекса у пациентов ИБС и коронарным синдромом Х. У статті описані матеріали дослідження, в якому вивчалася ефективність медикаментозної терапії на корекцію ендотеліальної функції у пацієнтів з різними формами ІХС. Доведено найефективніший коригуючий вплив на функцію ендотелію при стандартній антиангінальної терапії (бета-блокатори) у поєднанні з L-аргініном у пацієнтів з ІХС і початковим атеросклерозом коронарних артерій. На відміну, у пацієнтів з ангінозними нападами, об’єктивними ознаками ішемії та інтактними коронарними артеріями (з коронарним синдромом Х) найбільш ефективний вазодилатуючий ефект мало поєднання амлодипіну та L-аргініну. Потрібне подальше дослідження клінічної
ефективності даного медикаментозного комплексу у пацієнтів на ІХС та коронарний синдром Х. This article describes the study materials, the efficacy of drug therapy in the correction of the endothelial function in
patients with various forms of coronary artery disease examined. The most effective corrective effect on the
endothelial function with standard antianginal therapy (beta-blockers) in combination with L-arginine in patients with
coronary artery disease and primary coronary atherosclerosis demonstrated. But, the most effective combination to
patients with angina attack, objective evidence of ischemia and intact coronary arteries (coronary syndrome X) with
vasodilatory effects was amlodipine and L-arginine. The further study of clinical efficacy of this drug in patients with
coronary artery disease and coronary syndrome X is required.