Роль процессов протеолиза в развитии трофических язв при варикозной болезни - Смолиенко, В.Н.; Анисимова, Л.В.; Притуло, О.А.; Кубышкин, А.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
Хроническая венозная недостаточность является одной из наиболее актуальных медико-социальных проблем для индустриально развитых стран. Однако вопрос патогенеза образования трофических язв остается дискутабельным. Обследование 95 пациентов с варикозной болезнью вен нижних конечностей осложненной микробной экземой и трофической язвой выявило, что нарушение динамического равновесия между неспецифическими протеиназами и их ингибиторами зависит от характера и степени выраженности язвенного поражения при варикозной болезни, что может служить критерием тяжести данной патологии. Эластазоподобная активность является информативным маркером в развитии трофических язв при варикозной болезни, а степень ее повышения может служить дифференциально-диагностическим и прогностическим критерием их развития и дальнейшего течения. Хронічна венозна недостатність є однією з найбільш актуальних медико-соціальних проблем для індустріально
розвинених країн. Однак питання патогенезу утворення трофічних виразок залишається діскутабельним. Обстеження 95
пацієнтів з варикозною хворобою веннижніх кінцівок ускладненої мікробною екземою і трофічною виразкою виявило,
що порушення динамічної рівноваги між неспецифічними протеїназами та їх інгібіторами залежить від характеру і ступеня виразності виразкового ураження при варикозної хвороби, що може служити критерієм тяжкості даної патології.Еластазоподібна активність є інформативним маркером у розвитку трофічних виразок при варикозній хворобі, а ступінь її підвищення може служити диференційно-діагностичним і прогностичним критерієм їх розвитку та подальшого перебігу. Chronic venous insufficiency is one of the most actual health and social problems for the industrialized countries. However, the
question of the pathogenesis of trophiculcers formation remains debatable. Examination of 95 patients with varicose
veins of the lower extremities complicated microbial eczema and trophic ulcers found that a violation of the dynamic equilibrium
between non-specific proteases and their inhibitors is dependent on the character and severity of ulcerative lesions with varicose
veins, which can serve as a criterion of severity of the disease. Еlastase-like activity is an important marker in the development
of trophic ulcers with varicose veins, and the degree of increase may serve as a differential diagnostic and prognostic
criteria for their development and further course.