Динаміка показників варіативності серцевого ритму при гострому ураженні легень - Костіна, О.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
В експерименті брали участь середньостійкі до гіпоксії щурі. Тваринам моделювали гостре ураження легень (ГУЛ) з введенням інтратрахеально розчину соляної кислоти (рН = 1,2) у розрахунку 1 мг/кг маси тварин. Реєстрацію електрокардіоінтервалів проводили на 12, 24, 48 та 72 год ГУЛ. Обраховували такі показники, як індекс напруження регуляторних систем, індекс вегетативної рівноваги, вегетативний показник ритму та показник адекватності процесів регуляції. Отримані результати свідчать,
що на 12 та 72 год ГУЛ відбувається посилення централізації серцевого ритму та посилення симпатичного впливу на сино-атріальний вузол. 24-48 год ГУЛ виникає період так званого тимчасового благополуччя, що
проявляється збільшенням активності автономних механізмів регуляції. В эксперименте принимали участие среднестойкие к гипоксии крысы. Животным моделировали острое поражение легких (ОПЛ) с введением интратрахеально раствора соляной кислоты (рН = 1,2) в расчете на 1 мг/кг массы животных. Регистрацию электрокардиоинтервалов проводили через 12, 24, 48 и 72 ч ОПЛ.
Рассчитывали такие показатели, как индекс напряжения регуляторных систем, индекс вегетативного равновесия, вегетативный показатель ритма и показатель адекватности процессов регуляции. Полученные результаты свидетельствуют, что на 12 и 72 ч ОПЛ происходит усиление централизации сердечного ритма и усиление симпатического влияния на синеатриальный узел. Через 24-48 ч ОПЛ возникает период так называемого временного благополучия, что проявляется увеличением активности автономных механизмов регуляции. The experiment involved rats with average resistance to hypoxia. The animals underwent an acute lung injury (ALI) with the introduction of hydrochloric acid solution (pH = 1,2) into the trachea at the rate of 1 mg/kg of animals’ body weight. Electric cardiointervals were registered after 12, 24, 48 and 72 hours after ALI. Such indicators as the index of tension of regulatory systems, the index of autonomic balance, vegetative index of heart rhythm and index of the adequacy of regulation processes were calculated. The results show that after 12 and 72 hours after ALI there is an amplified centralization of heart rhythm and increased sympathetic
influence on the sinus-atrial node. Within 24-48 hours after ALI there is a period of socalled temporary recovery that shows itself by an increased activity of autonomous regulatory mechanisms.