Фракційний склад і мікров’язкісні властивості ліпідного матриксу мембрани еритроцитів у зрілих та старих щурів в умовах гемічної гіпоксії - Жемела, О.Д. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
У роботі представлені результати дослідження фракційного складу і мікровязкостних властивостей ліпідн
ого матриксу мембрани еритроцитів у зрілих і старих щурів в умовах гемічної гіпоксії. Встановлено, що
нітрит натрію викликає порушення ліпідного бішару мембрани еритроцитів у тварин різних вікових груп. Зміни структури еритроцитарної мембрани при метгемоглобінемії у з рілих і старих щурів носять односпрямований характер і проявляються зниженням абсолютного вмісту загальних ліпідів і фосфоліпідів, порушенням ліпідного спектру, а також зростанням мікров’язкості ліпідної фази. Молекулярні порушення мембран
и еритроцитів максимально виражені в перші години і добу після введення нітриту натрію і мають стійкий характер. В работе представлены результаты исследования фракционного состава и микровязкостных свойств липидного матрикса мембраны эритроцитов у зрелых и старых крыс в условиях гемической гипоксии. Установлено, что нитритнатрия вызывает нарушения липидного бислоя мембраны эритроцитов у животных разных возрастных групп. Изменения структуры эритроцитарной мембраны
при метгемоглобинем ии у зрелых и старих крыс носят однонаправленный характер и проявляются снижением абсолютного содержания общих липидов и фосфолипидов, нарушением липидного спектра, а также возрастанием микровязкости липидной фазы. Молекулярные нарушения мембраны эритроцитов максимально выражены в первые часы и сутки после введенния нитрита натрия и имеют стойкий характер. The results of the study of fractional composition and microv iscosity properties of the lipid matrix erythrocyte membrane of
mature and old rats in hemic hypoxia. It is proved that sodium nitrite causes lipid bilayer erythrocyte membranes in animals of
different age groups. Changes in the onedirection structure erythrocyte membrane in methemoglobinemia in mature
and old rats have and show reduction of the absolute content of can all types of the lipids and phospholipids, disturbance lipid
spectrum, as well as an increase in microviscosity of the lipid phase. Molecular disturbances of the red blood cells
membrane of red blood cells are expressed in the first hours and days after the injection of sodium nitrite and remain without.