Voltammetric control of thallium content in solid wastes of scintillation single crystals production - Babich, G.A.; Kisil, E.P.; Filippovich, L.I. (Functional Materials, 2005)
The conditions of thallium iodide extraction by iodine-iodide solution from the wastes of coal sorbent and polishing paste (AI₂O₃ in dimethylsiloxane oligomer), its acidic decomposition by oxidizing mixtures, and the subsequent voltammetric determination studied were. Analytical procedures to determine thallium iodide as a major component in the residual product, coal sludge, and as an impurity in polishing paste wastes have been proposed. The analysis results have been shown to be free of systematic errors and as for the random ones, the relative standard deviation Sr values of 0.03 to 0.1 are typical. Изучены условия экстракционного извлечения иодида таллия иод-иодидным раствором из отходов угольного сорбента и полировальной пасты (на основе AI₂O₃ и олигодиметилсилоксана), его кислотного разложения окисляющими смесями и последующего вольтамперометрического определения таллия. Предложены методики определения иодида таллия как основного компонента в остаточном продукте и угольном шламе и как примеси в полировальной пасте. Показано, что результаты анализа не отягощены систематическими погрешностями, а случайные погрешности характеризуются относительными стандартными отклонениями Sr, равными 0,03...0,1. Вивчено умови екстракційного вилучення іодиду талію іод-іодидним розчином з відходів вугільного сорбенту та полірувальної пасти (на основі AI₂O₃ та олігодиметилси-локсану), його кислотного розкладу окислювальними сумішами та наступного вольтам-перометричного визначення талію. Запропоновано методики визначення іодиду талію як основного компонента у залишковому продукті і вугільному шламі та як домішки у полірувальній пасті. Показано, що результати аналізу не обтяжені систематичними похибками, а випадкові похибки характеризуються відносними стандартними відхиленнями Sr, що дорівнюють 0,03...0,1.