Інваріантний параметр ефективності вихрострумових давачів дефектоскопії - Учанін, В.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Запропоновано новий коефіцієнт для оцінювання ефективності вихрострумового давача. Виявлено інваріантні властивості цього коефіцієнта. Зокрема показано, що він залежить тільки від співвідношення розмірів обмоток і не залежить від робочої частоти, розмірів і кількості витків вихрострумових давачів. Коефіцієнт вихрострумової ефективності можна використовувати в теорії вихрострумового контролю для порівняльного оцінювання конструктивної ефективності вихрострумових здавачів та розроблення нових положень нормативних документів з визначення їх характеристик. Предложен новый коэффициент для оценки эффективности вихретоковых датчиков. Выявлено инвариантные свойства этого коэффициента. В частности показано, что он зависит только от соотношения размеров обмоток и не зависит от рабочей частоты, размеров и количества витков вихретоковых датчиков. Коэффициент вихретоковой эффективности может быть использован в теории вихретокового контроля для сравнительной оценки конструктивной эффективности вихретоковых датчиков и разработки нормативных документов по определению их характеристик. A new coefficient for eddy current probe efficiency estimation is proposed. The invariant features of the proposed eddy current efficiency coefficient are found. In particular it was shown that that proposed coefficient depends on the geometrical sizes of the eddy current probe coils only and does not depend on the coil sizes and quantity of windings. The coefficient can be applied in eddy current method theory for comparative estimation of eddy current probes structural efficiency and for development of normative documents for eddy current probe parameters evaluation.