Вплив термоциклічної обробки на фазовий склад іонно-азотованих поверхневих шарів сталі 12Х18Н10Т - Дурягіна, З.А.; Борисюк, А.К.; Беспалов, С.А.; Підкова, В.Я. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Фазові перетворення в іонно-азотованих поверхневих шарах сталі 12Х18Н10Т під час термоциклічної обробки (нагрівання до 1050 K та охолодження зі швидкістю процесу 30 K/min) досліджено методом магнетного аналізу з використанням вібраційного магнетометра, що дало можливість впливати на квазістабільне кількісне співвідношення між мартенситом та аустенітом в азотованому поверхневому шарі сталі. Виявлено, що в результаті термоциклічної обробки температура прямого мартенситного перетворення в азотованому поверхневому шарі зростає від 380 K під час першого циклу охолодження до 540 K під час п’ятого. Фазовые превращения в ионно-азотированных поверхностных слоях стали 12Х18Н10Т при термоциклической обработке (нагрев до 1050 K и охлаждение со скоростью процесса 30 K/min) исследованы методом магнитного анализа с использованием вибрационного магнитометра, что позволило повлиять на квазистабильное количественное соотношение между мартенситом и аустенитом. Установлено, что в результате термоциклической обработки температура прямого мартенситного превращения в азотированном поверхностном слое возрастает от 380 K во время первого цикла охлаждения до 540 K в течение пятого. The phase transformations in ion-nitrided surface layers of 12X18H10T steel under thermal cyclic processing (heating to 1050 K and cooling with a treatment rate of 30 K/min) was studied using the method of magnetic phase analysis and vibrating magnetometer. It was shown that such processing makes it possible to influence the quantitative relationship between martensite and austenite in the nitrided surface layers of steel. After thermal cyclic processing the temperature of direct martensitic transformation in ion-nitrided surface layer increases from 380 K in the first cycle cooling to 540 K in the fifth one.