Розрахунок великогабаритних поліетиленових труб з порожнистою стінкою - Стащук, М.Г.; Дорош, М.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Для поліетиленових труб з пустотілою (стільниковою) стінкою запропоновано методику оцінювання напружено-деформованого стану, який виникає під впливом ґрунтів. Розглянуто дві схеми навантаження стільникової труби: з жорсткою основою та з просіданням в ґрунт. Встановлено, які з будівельних стандартів для труб із суцільною стінкою необхідно застосовувати під час розрахунків труб з порожнистою стінкою. Розраховано критичні прогини труб та вказано, які з критеріїв потрібно використовувати за заданих геометричних і механічних параметрів труб та ґрунтів. Для полиэтиленовых труб с полой (сотовой) стенкой предложено методику оценки напряженно-деформированного состояния, которое возникает при действии почв. Рассмотрены две схемы нагрузки сотовой трубы: с жесткой основой и с проседанием в почву. Установлено, какими строительными стандартами для труб со сплошной стенкой необходимо пользоваться при расчетах труб с полой стенкой. Рассчитаны критические прогибы труб и указано какими критериями нужно пользоваться при заданных геометрических и механических параметрах труб и почв. For polyethylene pipes with a hollow (cellular) wall a methodology of estimation of the stress-strain state under soil action is proposed. On the basis of it two modes of a cellular pipe loading are considered: with a rigid basis and with subsidence into soil. It was found which building standards for pipes with a continuous wall should be used in calculations in of pipes with a hollow wall. The critical bending of pipes is calculated and criteria which must be used for geometrical and mechanical parameters of pipes and soils are indicated.