Вплив дефектів структури на конструкційне демпфування однонaправлено армованих волокнистих композитів. - Когут, І.С. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Досліджено конструкційне демпфування в характерному елементі структури однонапрямлено армованих композитів з недостатньою адгезією на поверхнях поділу. Показано, що непроклеї поблизу розривів волокон збільшують демпфування, а щоб підвищити демпфування композитів, армованих короткими волокнами, слід усунути тертя на центральних ділянках волокон. Исследовано конструкционное демпфирование в характерном элементе структуры однонаправленно армированных композитов с недостаточной адгезией на поверхностях раздела. Показано, что непроклеи вблизи разрывов волокон увеличивают демпфирование, а чтобы увеличить демпфирования композитов, армированных короткими волокнами, следует устранить трение на центральных участках волокон. Structural damping in unidirectionally reinforced composities with insufficient adhesion on the interface has been investigated. It is shown that the poorly glued sites near fibre fracture increase damping; in the composites reinforced by short fibres one should exclude friction on the middl part of the fibre to increase composite damping.