Комп’ютерне моделювання впливу кисневих адсорбційних центрів цеоліту на хемосорбцію іонів водню - Копилець, В.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Побудовано спрощену комп’ютерну модель взаємодії гідратованих та негідратованих іонів водню, кальцію і цинку з центрами адсорбції фрагмента SiO₂ цеоліту у кластерному наближенні. За допомогою квантово-хімічного методу РМ6 розраховано енергії активації адсорбції та утворення хімічних зв’язків за поступового заповнення цих центрів і показано позитивний вплив іонів металів на блокування адсорбції іонів водню зі зменшенням їх проникнення до поверхні основного металу. Построена упрощенная компьютерная модель взаимодействия гидратированных и негидратированных ионов водорода, кальция и цинка с центрами адсорбции фрагмента SiO₂ цеолита в кластерном приближении. С помощью квантово-химического метода РМ6 расчитано энергии активации адсорбции и образования химических связей при постепенном заполнении этих центров и показано положительное влияние ионов металлов на блокировку адсорбции ионов водорода с уменьшением их проникновения к поверхности основного металла. A computer model is developed to take into account the interaction of hydrated and non-hydrated hydrogen, calcium and zinc ions with centers of zeolite SiO₂ fragment adsorption in cluster approximation. By means of the quantum-chemical method PM6 the adsorption activation energies and chemical bond energies are calculated. A positive effect of metal ions on hydrogen adsorption blocking with the decrease of their further penetration into basic metal surface is shown.