Властивості аморфних сплавів систем Al–РЗМ–Ni та Al–РЗМ–Ni–Fe з нанокристалічною фазою - Бойчишин, Л.М.; Герцик, О.М.; Ковбуз, М.О.; Переверзєва, Т.Г.; Котур, Б.Я. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Досліджено вплив відпалу на фізико-хімічні властивості аморфних сплавів на основі алюмінію. Встановлено, що після відпалу при температурі першої стадії кристалізації формується рентгеноаморфна структура з невеликою об’ємною часткою невпорядкованої нанокристалічної фази. Опір поляризації поверхні сплавів у 0,5 М водному розчині NaOH тут суттєво зростає, значення вільного потенціалу зсуваються в анодний бік. Під час структурних перетворень за цих умов максимально підвищується їх мікротвердість. Исследовано влияние отжига на физико-химические свойства аморфных алюминиевых сплавов. Установлено, что в результате отжига при температуре первой стадии кристаллизации формируется рентгеноаморфная структура с небольшой объемной долей неупорядоченной нанокристаллической фазы. Сопротивление поляризации поверхности сплавов в 0,5 М водном растворе NaOH при этом существенно возрастает, значения свободного потенциала сдвигаются в анодную область. Вследствие структурных превращений в этих условиях максимально повышается микротвердость сплавов. The influence of annealing on the physical-chemical properties of the amorphous aluminium alloys is investigated. It is shown, that as a result of annealing at the first stage of crystallization temperature the amorphous structure with the small volume fraction of unregulated nanocrystalline phase is formed. Polarization resistance of the surface of the investigated alloys in the 0.5 M NaOH aqueous solution after the first stage of nanocrystallization considerably increases. The values of free potentials shift to the anodic area. As a result of structural transformations in these conditions the microhardness of the alloys increases maximally.