Порушення цитокінового профілю у динаміці експериментальної краніо-скелетної травми та його корекція фетальними нервовими клітинами - Борис, Р.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
За умов експериментальної краніо-скелетної травми відмічається виражений дисбаланс цитокінів, що супроводжується збільшенням вмісту IL-2 й IL-6 у сироватці крові, які досягають максимуму через 14 діб з наступним їх зниженням, коливальними відхиленнями TNF± та стабільно високим вмістом IL-10 через 7-25 діб експерименту. Введення суспензії кріоконсервованих фетальних нервових клітин потенціює про і протизапальні механізми, які забезпечуються підвищеним вмістом досліджуваних цитокінів впродовж 25 діб експерименту з коливанням вмісту TNF± та IL-10 в сироватці крові у протифазах стосовно некорегованих тварин, що забезпечує баланс запальної реакції. При экспериментальной кранио-скелетной травме отмечается выраженный дисбаланс цитокинов, сопровождающийся увеличением содержания IL-2 и IL-6 в сыворотке крови, которые достигают максимума через 14 суток с последующим их снижением, колебательными отклонениями TNF± и стабильно высоким содержанием IL-10 через 7-25 суток эксперимента. Введение суспензии криоконсервированных фетальных нервных клеток потенцирует про и противовоспалительные механизмы, обеспечивая повышенное содержание исследуемых цитокинов в течение 25 суток эксперимента с колебанием содержания TNF± и IL-10 в сыворотке крови в противофазе относительно некоррегированных животных, что обеспечивает баланс воспалительной реакции. It is observed a pronounced cytokines‘ imbalance, accompanied by an increasing the contents of IL-2 and IL-6 in serum, which reach to a maximum after 14 days, followed by a decreasing, oscillatory deviations of TNF± and consistently high IL-10 through 7-25 days the experiment under the conditions of experimental cranio-skeletal injuriy. The injection of cryopreserved fetal nerve cells suspension potentiates pro and anti-inflammatory mechanisms that ensured a high content of investigated cytokines within 25 days of experiment with fluctuations of TNF± and IL-10 content in serum in antiphase relative to untreated animals, which provides a balance of inflammatory response.