Показники фізичного розвитку новонароджених дітей та особливості іх взаємозв’язку у залежності від характеру професійної діяльності матерів - Сергета, Д.П. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
В ході проведених досліджень визначені закономірності взаємозв’язку показників фізичного розвитку новонароджених дітей з цілим рядом медико-соціальних
параметрів перебування у залежності від характеру професійної діяльності їх матерів
та встановлений ступінь їх прогностичної значущості з позицій імовірнісного передбачення негативних зрушень з боку провідних характеристик морфофункціонального стану дітей. Виявлено, що найбільша кількість взаємозв’язків досліджуваних показників була властива для дівчаток і хлопчиків, що народилися у матерів, які не працюють, найменша – для дівчаток і хлопчиків, що народилися у
матерів, особливості трудової діяльності яких мають бути віднесені до IІІ та IV
груп фізичної активності і, отже, ступінь важкості та напруженості праці суттєво
знижують ступінь взаємозалежності досліджуваних показників, що відображують
морфофункціональні особливості новонароджених, морфофункціональні особливості
їх матерів та ряд характеристик анамнестичного змісту, які характеризують особливості перебігу вагітності. Встановлено, що найбільша кількість статистично-значущих кореляційних взаємозв’язків була властива для провідних антропометричних показників физического развития досліджуваних новонароджених та таких
характеристик їх матерів, як, маса тіла матері перед пологами, збільшення маси
тіла матері протягом періоду вагітності, показники щодо порядкового номеру
вагітності та пологів, які власне і мають найбільшу прогностичну значущість з
позицій адекватного визначення імовірності виникнення негативних зрушень з боку
провідних характеристик фізичного розвитку новонароджених дітей, що можуть
мати місце. В ходе проведенных исследований
определены закономерности взаимосвязи показателей физического развития
новорожденных детей с целым рядом
медико-социальных параметров жизнедеятельности в зависимости от характера профессиональной деятельности матерей и установлена степень их прогностической значимости с позиций вероятностного предсказания негативных
изменений со стороны ведущих характеристик морфофункционального состояния детей. Выявлено, что наибольшее
количество взаимосвязей исследуемых
показателей характерна для девочек и
мальчиков, родившихся у неработающих
матерей, наименьшая – для девочек и
мальчиков, родившихся у матерей, особенности трудовой деятельности, относящихся к III и IV группам физической
активности и, таким образом, степень
тяжести и напряженности труда существенно снижают степень взаимозависимости исследуемых показателей, отражающих морфофункциональные особенности новорожденных, морфофункциональные особенности их матерей и ряд
характеристик анамнестического содержания, характеризующих особенности протекания беременности. Установлено,
что наибольшее количество статистически значимых корреляционных взаимосвязей характерна для ведущих антропометрических показателей физического
развития исследуемых новорожденных
и таких морфофункциональных и медико-социальних характеристик их матерей, как масса тела матери перед родами, увеличение массы тела матери
в период беременности, показатели
порядкового номера беременности и
родов, имеющих наибольшую прогностическую значимость с позиций адекватного определения вероятности появления негативных изменений со стороны ведущих характеристик физического развития новорожденных детей. In the course of investigations by
the laws of the relationship of physical
development of newborns with a range
of health and social parameters of stay,
depending on the nature of the professional
activity of their mothers and established the
extent of their prognostic significance from
the standpoint of probabilistic prediction of
negative developments of the leading
characteristics of functional state of
children. Found that the largest number
of relationships studied parameters was
typical for girls and boys born to mothers
who are not employed, the lowest – for girls
and boys born to mothers, especially the
work which should be classified as III and
IV groups of physical activity and hence the
severity and intensity of labor significantly
reduces the degree of interdependence of
the studied parameters reflecting
morphological features of neonates,
morphological characteristics of their
mothers and some characteristics of
anamnestic content characterizing features
of pregnancy. It was established that most
of the statistically significant correlation was
characteristic relationships for major
anthropometric indices of newborns and
their mothers’ characteristics such as
body weight of mother before delivery,
increase body weight mother during
pregnancy, performance on the serial
number of pregnancy and childbirth, which
actually have the greatest prognostic
significance from the standpoint of
probabilistic prediction of negative
developments of the leading
characteristics of the physical
development children can take place.