Гігієнічна оцінка вірусної контамінації водних об’єктів українського Придунав’я - Ковальчук, Л.Й.; Мокієнко, А.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
У роботі представлено результати визначення кишкових вірусів — аденовірусів (АВ), астровірусів (АстВ), ентеровірусів (ЕВ), каліцівірусів (КВ), вірусу гепатиту А (ВГА), ротавірусів (РВ) у воді поверхневих водойм Українського Придунав’я, зокрема р. Дунай, озер Ялпуг, Кагул, Катлабух, Китай. Проведено аналіз
санітарно-вірусологічного моніторингу стічної води, води поверхневих водойм та
питної води за 1996-2003 рр. Встановлено, що ці водні об’єкти характеризуються
високими рівнями вірусної контамінації, яка перевищує відповідні показники по
Одеській області. Це свідчить про низьку ефективність очищення стічних вод та
води поверхневих водойм. Показано, що переважаючими вірусними контамінантами водних об’єктів є АВ та РВ, що узгоджується з отриманими результатами для
поверхневих водойм та відповідає даним літератури. Обгрунтовано доцільність
вивчення захворюванності населення цього регіону кишковими інфекціями та пошук
кореляційної залежності такої захворюваності із рівнями вірусною контамінації. В работе представлены результаты определения кишечных вирусов —
аденовирусов (АВ), астровирусов (АстВ),
энтеровирусов (ЭВ), калицивирусов (КВ),
вируса гепатита А (ВГА), ротавирусов
(РВ) в воде поверхностных водоемов
Украинского Придунавья, в частности р.
Дунай, озер Ялпуг, Кагул, Катлабух,
Китай. Проведен анализ санитарно-вирусологического мониторинга сточной
воды, воды поверхностных водоемов и
питьевой воды за 1996-2003 гг. Установлено, что эти водные объекты характеризуются высокими уровнями вирусной контаминации, которая превышает
соответствующие показатели по Одесской области. Это свидетельствует о
низкой эффективности очистки сточных
вод и воды поверхностных водоемов.
Показано, что преобладающими вирусными контаминантами водных объектов
являются АВ и РВ, что согласуется с полученными результатами для поверхностных водоемов и отвечает данным литературы. Обоснована целесообразность
изучения заболеваемости населения этого региона кишечными инфекциями и
поиск корреляционной зависимости такой заболеваемости с уровнями вирусной
контаминации. In work results of definition of
intestinal viruses — adenoviruses (AV),
astroviruses (AstV), enteroviruses (EV),
caliciviruses (CV), virus of a hepatitis A
(HAV), rotaviruses (RV) in water of
superficial reservoirs of Ukrainian Near-Danube Region, in particular the river
Danube, lakes Jalpug, Kagul, Katlabuh,
Kitay are presented. The analysis of
sanitary-virologic monitoring of sewage,
water of superficial reservoirs and potable
water for 1996-2003 and 2005-2013 years
is carried out. Is established, that these
water objects are characterised by high
levels virus contamination which
considerably exceeds corresponding
indicators on the Odessa region. It testifies
to low efficiency of treatment of sewage
and water of superficial reservoirs. It is
shown, that prevailing virus contaminants
water objects are AV and RV, that will be
co ordinated with the received results for
superficial reservoirs and answers literature
data. The expediency of studying of
disease of the population of this region
by intestinal infections and search of
correlation dependence of such disease
with levels virus contamination is proved.