Динамічні особливості гістологічних змін в легенях щурів у віддалений період після термічного опіку шкіри за умов його корекції інфузійним розчином HAES-LX-5 % - Макарова, О.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
В статті розглянуті динамічні особливості гістологічних змін в легенях щурів
у віддалений період після термічного опіку шкіри (на 14, 21 і 30 добу) за умов
його корекції інфузійним розчином HAES-LX-5 %. Розглядаючи гістологічну картину в легенях щурів, яким протягом перших 7 діб після опіку вводили розчин
HAES-LX-5 %, слід відзначити, що стінки бронхів незначно потовщені, епітеліальний пласт слизової оболонки більшої частини стінок бронхів суцільний, вогнища
десквамації на відміну від щурів, яким в аналогічний термін спостереження після
опікової травми шкіри вводили 0,9 % розчин NaCl, виявляються рідко.
Через 21 добу після опікової травми шкіри у щурів, яким протягом перших
7 діб вводили розчин HAES-LX-5 %, зміни в будові строми та паренхіми є більш
вираженими, ніж в попередній групі тварин. В стінках великих та середніх бронхів
слизова, підслизова основа та сполучнотканинна оболонки розпушені, просякнуті
набряковою рідиною. Просвіти бронхів містять десквамовані епітеліоцити. Кровоносні судини легень відзначаються нерівномірним кровонаповненням, місцями
відмічається їх повнокров’я. На відміну від щурів яким після опіку шкіри, яким
протягом перших 7 діб вводили 0,9 % розчин NaСl, тромби не виявляються,
ділянки ателектазів виявляються рідко.
Через 30 діб після опікової травми шкіри у щурів, яким протягом перших 7
діб вводили розчин HAES-LX-5 %, відмічаються зміни в більшості бронхів різного
калібру, які проявляються потовщенням всіх шарів стінки бронхів та їх дифузною
гістіо-лімфоцитарною інфільтрацією. В просвітах термінальних бронхіол виявляються серозно-слизовий ексудат і клітини бронхіального епітелію. В перибронхіальному просторі відмічається скупченість лімфоцитів та макрофагів. Разом з тим
не можна не відзначити, що перераховані зміни судин кровоносного мікроциркуляторного русла менш виражені, ніж у щурів, яким після опіку шкіри вводили 0,9
% розчин NaСl.
Отже, отримані дані засвідчували велику перспективність використання розчину HAES-LX-5 % для корекції наслідків опікової травми і, зокрема, патологічних
зрушень з боку легенів. В статье рассмотрены динамические особенности гистологических изменений в легких крыс в отдаленный
период после термического ожога кожи
(на 14, 21 и 30 сутки) в условиях его
коррекции инфузионным раствором
HAES-LX-5 %. Рассматривая гистологическую картину в легких крыс, которым
в течение первых 7 дней после ожога,
вводили раствор HAES-LX-5 %, следует
отметить, что стенки бронхов незначительно утолщены, эпителиальный пласт
слизистой оболочки большей части стенок бронхов является сплошным, очаги
десквамации в отличие от крыс, которым
в аналогичные сроки после ожоговой
травмы кожи вводили 0,9 % раствор
NaCl, обнаруживаются редко.
Через 21 дней после ожоговой
травмы кожи у крыс, которым в течение
первых 7 дней вводили раствор HAES-LX-5 %, изменения в строении стромы и
паренхимы были более выраженными,
чем в предыдущей группе животных. В
стенках крупных и средних бронхов слизистая и подслизистая основа, соединительнотканная оболочки разрыхлены,
пропитаны отечной жидкостью. Просветы бронхов содержат десквамированные
эпителиоциты. Кровеносные сосуды легких отличаются неравномерным кровенаполнением, местами отмечается их полнокровие. В отличие от крыс, которым
после ожога кожи в течение первых 7
дней вводили 0,9 % раствор NaСl, тромбы не обнаруживаются, участки ателектазов обнаруживаются редко.
Через 30 суток после ожоговой
травмы кожи у крыс, которым в течение
первых 7 дней вводили раствор HAES-LX-5 %, отмечаются изменения в большинстве бронхов различного калибра,
проявляющиееся утолщением всех слоев стенки бронхов и их диффузной гисти-лимфоцитарной инфильтрацией. В
просветах терминальных бронхиол находится серозно-слизистый экссудат и
клетки бронхиального эпителия. В перибронхиально пространстве отмечается скученность лимфоцитов и макро
фагов. Вместе с тем нельзя не отметить, что перечисленные изменения
сосудов кровеносного микроциркуляторного русла являются значительно менее
выраженные, чем у крыс, которым после ожога кожи вводили 0,9 % раствор
NaСl. Таким образом, полученные данные
свидетельствовали о существенной перспективности использования раствора
HAES-LX-5 % для коррекции последствий
ожоговой травмы и, в частности, патологических изменений со стороны легких. This article considered the dynamic
features of histological changes in the
lungs of rats in the remote period after
thermal burns of the skin (14, 21 and 30
days) under its correction of infusion
HAES-LX-5 %. Looking at the histological
picture in the lungs of rats, which during
the first 7 days received injected solution
HAES-LX-5 %, it should be noted that 14
days after burn injury wall bronchi slightly
thickened, epithelial layer of the mucous
membrane of most of the solid walls of
the bronchi, the focal desquamation unlike
rats which, in the same period of
observation after burn injury of skin injected
with 0,9 % solution of NaCl, rarely found.
In 21 days after burn injury in skin of
rats, which during the first 7 days received
injected solution HAES-LX-5 % change in
the structure of the stroma and parenchyma
is more pronounced than in the previous
group of animals. In the walls of large and
medium bronchi mucosa, submucosa and
connective tissue sheath base loosened,
soaked with edema fluid. Lumen of the
bronchi contain desquamation epithelial
cells. The blood vessels of the lungs
marked by irregular blood supply,
sometimes marked their plethora. In
contrast, rats that after burns of the skin,
which for the first 7 days of injected 0,9 %
NaCl solution, thrombi are not detected,
areas of atelectasis are found rarely.
30 days after burn injury in skin of
rats, which during the first 7 days received
injected solution HAES-LX-5 %, most
marked changes in the bronchial tubes
of different caliber, manifested by
thickening of all layers of the wall of the
bronchi and diffuse histio-lymphocytic
infiltration. In the lumen of the terminal
bronchioles found sero-mucous fluid and
bronchial epithelial cells. In peribronchial
space marked congestion of lymphocytes
and macrophages However, it should be
noted that the above changes in vascular
circulatory microvasculature is less
pronounced than in rats that were
administered after skin care 0,9 % NaCl
solution.
Thus, the findings certify great
promise using the solution HAES-LX-5 %
correction effects of burn injuries and in
particular pathological changes of the
lungs.