Оцінка результатів лікування хворих на вертебро-базилярну недостатність на тлі нестабільності шийного відділу хребта - Ніколаєва, Н.Г.; Довгань, О.О.; Кірдогло, Г.К.; Балашова, І.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Наведені дані клінічного обстеження 50 хворих із вертебро-базилярною недостатністю (ВБН) на тлі нестабільності шийного відділу хребта (ШВХ). Приведена інтегральна шкала оцінки клінічного стану обстежених хворих. Описано показники, які використовуються як критерії бальної оцінки клінічного стану хворих. Проаналізована можливість використання інтегральної шкали для оцінки ефективності лікування ВБН на тлі нестабільності ШВХ. Застосування розробленої шкали дозволяє здійснювати багатовекторну оцінку стану пацієнтів на ВБН на тлі нестабільності ШВХ та конкретизувати отримані дані у цифровому виразі. Застосування розробленої інтегральної шкали дозволяє контролювати адекватність терапії, об‘єктивізувати результати та аналізувати ефективність лікування хворих на ВБН на тлі нестабільності ШВХ. обследования 50 больных с вертебро-базиллярной недостаточностью (ВБН) на фоне нестабильности шейного отдела позвоночника (ШОП). Описана интегральная шкала оценки клинического состояния обследованных больных. Описаны показатели, которые используются как критерии бальной оценки клинического состояния больных. Проанализирована возможность использования интегральной шкалы для оценки эффективности лечения ВБН на фоне нестабильности ШОП. Использование разработанной шкалы позволяет осуществлять многовекторную оценку состояния пациентов с ВБН на фоне нестабильности ШОП и конкретизировать полученные данные в цифровом выражении. Применение разработанной интегральной шкалы позволяет контролировать адекватность терапии, объективизировать результаты и анализировать эффективность лечения больных с ВБН на фоне нестабильности ШОП. The results of clinical inspection of 50 patients with the vertebro-basylar insufficiency (VBI) on the spine cervical division (SCD) instability background are given. The integrated scale of an assessment of a clinical condition of the surveyed patients is described. Indicators which are used as criterion of a points’ assessment of a clinical condition of patients are described. The possibility of an integrated scale use for an treatment efficiency assessment of patients with VBI on the SCD instability background is analysed. This scale use allows to provide a multivector assessment of a clinical condition of patients with VBI on the SCD instability background and to concretize the obtained data numerically. The developed integrated scale application allows to control the treatment efficacy, to make objective the results of treatment together with efficiency of treatment of patients with VBI on the SCD instability background analysis.