Обставини отримання пошкодження у постраждалих з політравмою (статево-віковий аналіз) - Цвях, А.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Проведено аналіз обставин травматизму у віковому і статевому аспектах
серед постраждалих з політравмою. Встановлено, що побутовий травматизм є
головною причиною поразки в загальному масиві досліджуваної вибірки незалежно від статі (1 рангове місце), однак, серед постраждалих чоловічої статі зустрічається частіше (на 14,2%). Дорожньо-транспортний травматизм займає друге за
величиною питомої ваги: серед чоловіків 27,0%, серед жінок майже вдвічі більше
- 52,8% випадків. Однак при аналізі обставин травмування залежно від того, де
знаходився потерпілий, рангові місця розподілилися наступним чином. ДТП водій:
чоловіки 15,7% (2 рангове місце), жінки - 1,1% (6 рангове місце); ДТП пасажир
- 5,2% (5 місце), 28,1% (2 рангове місце), а ДТП пішохід - 6,1% (4 рангове
місце), і 23,6% (3 рангове місце) для осіб чоловічої і жіночої статі відповідно.
Серед постраждалих з політравмою у віці до 20 років 1 рангове місце зайняв дорожньо-транспортний травматизм (ДТП в якості пасажира). Для решти вікових
груп на першому місці був побутовий травматизм, частка якого зростає прямо
пропорційно віку: до 20 років - 23,5% (2 рангове місце), 21-40 років - 29,0%. 41-
60 років - 48,6%, старше 61 року - 65,6%. Проведен анализ обстоятельств
травматизма в возрастном и половом
аспектах среди пострадавших с политравмой. Установлено, что бытовой травматизм является главной причиной поражения в общем массиве исследуемой выборки независимо от пола (1
ранговое место), однако, среди пострадавших мужского пола встречается
чаще (на 14,2%). Дорожно-транспортный травматизм занимает второй по
величине удельного веса:среди мужчин
27,0%, среди женщин почти вдвое
больше - 52,8% случаев. Однако при
анализе обстоятельств травмирования
в зависимости от того, где находился
пострадавший, ранговые места распределились следующим образом. ДТП
водитель: мужчины 15,7% (2 ранговое
место), женщины - 1,1% (6 ранговое
место); ДТП пассажир - 5,2% (5 место), 28,1% (2 ранговое место), а ДТП
пешеход - 6,1% (4 ранговое место), и
23,6% (3 ранговое место) для лиц мужского и женского пола соответственно.
Среди пострадавших с политравмой в возрасте до 20 лет 1 ранговое
место занял дорожно-транспортный
травматизм (ДТП в качестве пассажира). Для остальных возрастных групп
на первом месте был бытовой травматизм, доля которого возрастает прямо
пропорционально возрасту: до 20 лет
- 23,5% (2 ранговое место), 21-40 лет
- 29,0%. 41-60 лет - 48,6%, старше 61
года - 65,6%. The circumstances of injury in case
of polytrauma were analyzed by age and
gender of victims. It was found that
household injuries are the main cause of
polytrauma damage regardless of gender
(1 rank place), however, among the
affected males is more common (on
14.2% frequently). Road traffic injuries
tool place in 27.0% men victims, in
women 52.8% of cases. However, deeper
rank analysis showed the next: the
drivers victims - males 15.7% (2 rank
place), women - 1.1% (6 rank place);
passenger traffic accidents - 5.2% (5th),
28.1% (2 rank place), and pedestrian
accidents - 6.1% (4 rank place), and
23.6% (3 rank place) for males and
females respectively.
Among patients with multiple injuries
at the age till 20 years old 1 rank place
road traffic injuries took (accidents as a
passenger). For other age groups
household injuries were in the first place,
the proportion of which increases in direct
proportion to age till 20 years old - 23.5%
(2 rank place), 21-40 years - 29.0%. 41-
60 years - 48.6%, over ‘61 - 65.6%.