Сучасні методи діагностики ішемії міокарда у хворих з звивистістю коронарних артерій - Книшов, Г.В.; Лебедєва, Є.О.; Трембовецька, О.М.; Білинський, Є.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Стаття присвячена вивченню взаємозв’язку феномена звивистості коронарних артерій та ішемічної хвороби серця. Незважаючи на наявність сучасних методів діагностики ішемічної хвороби серця, роль звивистості коронарних артерій в ґенезі ішемічного пошкодження міокарда досі залишається недоведеною, що не дозволяє визначити стратегічне питання необхідності профілактики та лікування цієї судинної аномалії. Все це, а також необхідність у пошуку специфічних методів діагностики ішемії міокарда, обумовленої звивистістю коронарних артерій, стало метою даного дослідження. Для вивчення функціонального стану міокарду в клініці ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України» за допомогою вектор-ехокардіографії і вектор-електрокардіографії обстежено 14 хворих з звивистими коронарними артеріями за відсутності їх атеросклеротичного ураження. Встановлено, що звивистість коронарних артерій може бути незалежною причиною розвитку ішемічної хвороби серця. Статья посвящена изучению взаимосвязи феномена извитости коронарных артерий и ишемической болезни сердца. Несмотря на наличие современных методов диагностики ишемической болезни сердца, роль извитости коронарных артерий в генезе ишемического повреждения миокарда сих пор остается недоказанной, что не позволяет определить стратегический вопрос необходимости профилактики и лечения этой аномалии. Все это, а также необходимость в поиске специфических методов диагностики ишемии миокарда, обусловленной извитостью коронарных артерий, стало целью данного исследования. Для изучения функционального сотояния миокарда в клинике ГУ «Национальный институт сердечно-сосудистой хирургии им. Н.М. Амосова НАМН Украины» с помощью вектор-эхокардиографии и вектор-електрокардиографии обследовано 14 пациентов с извитыми коронарными артериями при отсутствии их атеросклеротического поражения. Установлено, что извитость коронарных артерий может быть независимой причиной развития ишемической болезни сердца. This article is devoted to the study of the relationship between the phenomenon of tortuosity of the coronary arteries and ischemic heart disease. Despite the availability of modern diagnostic methods of ischemic heart disease the role of tortuosity of coronary arteries in the genesis of ischemic myocardial damage is not proven, that does not allow determine the strategy of prevention and treatment of this vascular anomaly. All of this, well as the necessity to searching particular diagnostic methods of myocardial ischemia due to tortuosity of coronary arteries, became the purpose of this study. In order to study the functional condition of myocardium in SI “Amosov National Institute of Cardiovascular Surgery NAMS of Ukraine” were investigated 14 patients with tortuous coronary arteries without atherosclerotic lesions, which were examined by using vector imaging echocardiography and vector electrocardiography.