Экспериментальная оценка профилактической эффективности препаратов комплексной системы отбеливания зубов - Непряхина, О.В.; Макаренко, О.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Цель исследования — провести экспериментальную оценку профилактической эффективности препаратов лечебно профилактического комплекса сопровождения процесса отбеливания зубов. Эксперимент по исследованию профилактической эффективности зубного порошка микробрайт в сочетании с нанесением
фторполимера ICON проводили на крысах линии Вистар, средний вес 58 ± 9 г.
10 животных вкаждой. I група – интактный контроль на стандартном рационе
вивария; II група — модель кариеса (кариесогенный рацион); III група — модель
кариеса + чистка зубов порошком микробрайт; IV — модель кариеса + чистка
зубов порошком микробрайт + ICON. Предложенный метод профилактики поражения тканей зубов эффективно претятствует развитию у крыс кариеса благодаря выраженным антиоксидантным и чистящим свойствам зубного порошка микробрайт, а также консервирующим свойствам инфильтрационного фотополимера
ICON, препятствует повышениюактивности кислой фосфатазы и понижает активность щелочной фосфатазы в пульпе резцовв, повышает содержание основных
минеральных компонентов (кальция и фосфора) в ротовой жидкости животных. Метою дослідження була експериментальна оцінка на тваринах профілактичної ефективності препаратів
лікувально-профілактичного комплексу
супроводу процесу відбілювання зубів.
Експеримент з дослідження профілактичної ефективності зубного порошку
мікробрайт в поєднанні з нанесенням
фотополімера ICON проводили на самках і самцях щурів лінії Вістар стадного
розведення середньою вагою 58 ± 9 г.
Щури були розділені на чотири групи
по 10 тварин у кожній: 1 група — інтактний контроль на стандартному раціоні
віварію; 2 група — модель карієсу (карієсогенний раціон); 3 група — модель
карієсу + чистка зубів порошком
мікробрайт; 4 — модель карієсу + чистка зубів порошком мікробрайт + ICON.
Проведене експериментальне дослідження дозволяє зробити висновок, що
запропонований метод профілактики
уражень тканин зубів ефективно запобігає розвитку у щурів каріозного процесу у зв’язку з вираженими антиоксидантними і очисними властивостями
зубного порошку мікробрайт, а також
консервуючими властивостями
інфільтраційного фотополімера ICON,
запобігає підвищенню активності кислої
фосфатази і зниження активності лужної фосфатази в пульпі різців, підвищує
зміст основних мінеральних компонентів (кальцію і фосфору) в ротовій
рідині тварин. The aim of the study was an
experimental evaluation of medication
preventive efficacy of therapeutic and
preventive support complex on the
process of teeth whitening on animals.
An experimental investigation the
effectiveness of preventive tooth powder
microbrite in combination with the
application of photopolymer ICON was
performed in female and male of Wistar
line rats breeding herd with average
weight of 58 ± 9, the rats were divided
into four groups of 10 animals each:
Group 1 — intact control at a standard
diet of vivarium; Group 2 — model of
caries; Group 3 — caries model + dental
cleaning powder microbrite; 4 — caries
model + dental cleaning powder
microbrite + ICON. Conducted
experimental study allows us to conclude
that the proposed method for preventing
of tooth tissue lesions effectively
prevents the development of caries in
rats (on cariogenic diet), due to the
strong antioxidant and cleansing
properties of tooth powder microbrite,
and preservative properties of infiltrative
photopolymer ICON, prevents increase
of acid phosphatase activity and
decreased alkaline phosphatase activity
in the pulp of incisors, increases the
content of basic mineral components
(calcium and phosphorus) in the oral
liquids of animals.