Нейрофізіологічні механізми лікувальної дії метода програмованої (керованої) сенсорної депривації програмованої (керованої) сенсорної депривації - Гоженко, А.І.; Коршняк, В.О.; Насібуллін, Б.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
В статті проаналізовано роль сенсорних систем в життєдіяльності людини, показано та вивчено вплив сенсорної депривації на організм. Виявлено, що під час сенсорної депривації повністю знімається вплив гравітаційного гідростатичного тиску крові та зменшується навантаження на м’язово-кістковий апарат, відбувається збалансованість симпатичного та парасимпатичного відділів вегетативної нервової системи. Завдяки такому переналаштуванню зменьшується вироблення нейрогормонів та посилюється активність власної терапевтичної системи, яка закріплюється психотерапевтичною програмою. Зняття стресового фактору розриває «порочне коло» хвороби, що сприяє відновленню роботи фізіологічних систем організму. В статье проанализирована роль сенсорных систем в жизнедеятельности человека, показано и изучено влияние сенсорной депривации на организм. Обнаружено, что при сенсорной депривации полностью снимается влияние гравитационного гидростатического давления крови и уменьшается нагрузка на мышечнокостный аппарат, происходит сбалансированность симпатического и парасимпатического отделов вегетативной нервной системы. Благодаря такой перенастройке уменьшается выработка нейрогормонов и усиливается активность собственной терапевтической системы, которая закрепляется психотерапевтической программой. Снятие стрессового фактора разрывает «порочный круг» болезни, способствует восстановлению работы физиологических систем организма. In the article there was analyzed the role of sensory systems in human life; the influence of sensory deprivation on the human’s body has been showed and examined. It was revealed that, during the sensory deprivation the effect of gravitational hydrostatic pressure of blood is completely removed and the load on the muscle-bone unit decreases, the balance of sympathetic and parasympathetic divisions of the autonomic nervous system is taken place. Due to such readjustment the production of neurohormones is reduced and the activity of the own therapeutic system, which is fixed by psychotherapeutic program is enhanced. The removal of stress factor breaks the “vicious circle” of the disease, that contributes to the recovery of body’s physiological systems.