Вегетативні стани в клініці гострих порушень мозкового кровообігу - Тещук, В.Й.; Тещук, Н.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
В роботі представлено аналіз лікування 17 пацієнтів з хронічним вегетативним станом, котрий виник після перенесених пацієнтами гострих порушень мозкового кровообігу, які перебували на стаціонарному лікуванні в клініці нейрохірургії та неврології Військово-медичного клінічного центру Південного регіону з 2000 р. до травня 2014р. Встановлено характерні патофізіологічні особливості формування хронічного вегетативного стану при гострих порушеннях мозкового кровообігу, залежність госпітальної летальності від віку померлих,та від терміну перебування на стаціонарному лікуванні. Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні механізмів розвитку хронічних вегетативних станів при гострих порушеннях мозкового кровообігу, у зіставленні патофізіологічних особливостей з клінічними проявами інсульту та можливістю попередження вітальних порушень. В работе представлен анализ госпитальной летальности пациентов с острыми нарушениями мозгового кровообращения, которые находились на стационарном лечении в клинике нейрохирургии и неврологии Военно-медицинского клинического центра Южного региона с 2000 г. до мая 2014 г. Установлено характерные патофизиологические особенности формирования хронического вегетативного состояния при острых нарушениях мозгового кровообращения, зависимость госпитальной летальности от возраста умерших, и от времени их пребывания на стационарном лечении. Перспективы дальнейших исследований заключаются в изучении механизмов развития хронических вегетативных состояний при острых нарушениях мозгового кровообращения, в сопоставлении патофизиологических особенностей с клиническими проявленими инсульта и возможностью предупреждения витальных нарушений. The paper presents an analysis of in-hospital mortality of patients with acute ischemic stroke who were hospitalized in the Clinic of Neurosurgery and Neurology of the Military Medical Clinical Centre South region from 2000 to May 2014 was established characteristic pathophysiological features of the formation of a chronic vegetative state with severe violations cerebral circulation, the dependence of hospital mortality from the age of the deceased, and the time of their stay in hospital treatment. Prospects for future research is to study the mechanisms of chronic vegetative states in acute cerebral circulatory disorders, compared with pathophysiological features of the clinical manifestations of stroke and the possibility of preventing violations vital.