Зарубіжний досвід регулювання електроенергетичної галузі - Костін, Ю.; Телегін, В.; Костін, Д. (Вісник економічної науки України, 2018)
У статті наведена методологія лібералізації ринку електроенергії в ряді країн світу. Модель регулювання електроенергетичної галузі «витрати – плюс» широко застосовується в Європі. Однією з цілей європейських регуляторів є прагнення до більш якісного обслуговування за менші гроші. Регулятори продовжуватимуть бенчмаркінг один одного, шукатимуть нові шляхи для досягнення найкращого обслуговування і підвищення нормативної продуктивності за рахунок адекватних витрат. Посилюватимуться національні особливості моделей електроенергетичного регулювання. В статье приведена методология либерализации рынка электроэнергии в ряде стран мира. Модель регулирования электроэнергетической отрасли «затраты – плюс» широко применяется в Европе. Одной из целей европейских регуляторов является стремление к более качественному обслуживанию за меньшие деньги. Регуляторы продолжат бенчмаркинг друг друга, поиск новых путей для достижения наилучшего обслуживания и повышения нормативной производительности за счет адекватных затрат. Продолжат усиливаться национальные особенности моделей электроэнергетического регулирования. The article shows the methodology for liberalizing the electricity market in a number of countries around the world. The "cost-plus" electric power industry regulation model is widely used in Europe. One of the goals of European regulators is the desire for better service for less money. Regulators will continue benchmarking each other, seeking new ways to achieve the best possible service and improve regulatory performance at the expense of adequate costs. National characteristics of models of electric power regulation will continue to strengthen.