Антигіпоксантна активність низькомолекулярної фракції кріогемолізату крові великої рогатої худоби на різних стадіях онтогенезу - Гулевський, О.К.; Щенявський, І.Й. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2017)
Досліджували антигіпоксантну активність низькомолекулярної (до 5 кДа) фракції, отриманої методом ультрафільтрації з кріогемолізату пуповинно-плацентарної крові корів і периферичної крові 3-місячних телят та корів віком 4–5 років. Показано, що ін'єкції фракції кордової крові корів і крові молочних телят, на відміну від низькомолекулярної фракції крові корів, значуще збільшували час виживання мишей у замкнутому об'ємі та уповільнювали накопичення малонового діальдегіду і гідроперекисів ліпідів у тканині мозку при експериментальній гіпоксії замкнутого об'єму. Більш вираженим ефект застосування даних препаратів був після попереднього п'ятиденного курсу їх ін'єкцій. Таким чином, висока на ранніх етапах онтогенезу антигіпоксантна активність низькомолекулярної фракції крові до 5 кДа у тварин з віком знижується. Отримані результати свідчать про те, що кріогенні технології дозволяють використовувати кордову кров великої рогатої худоби як сировинне джерело для виробництва фармацевтичних препаратів антигіпоксантної дії. Исследовали антигипоксантную активность низкомолекулярной (до 5 кДа) фракции, полученной методом ультрафильтрации из криогемолизата пуповинно-плацентарной крови коров, периферической крови 3-месячных телят и коров в возрасте 4–5 лет. Показано, что инъекции фракции кордовой крови коров и крови молочных телят, в отличие от низкомолекулярной фракции крови коров, значимо увеличивали время выживания мышей в замкнутом объёме и замедляли накопление малонового диальдегида и гидроперекисей липидов в ткани мозга при экспериментальной гипоксии замкнутого объема. Более выраженным эффект применения данных препаратов был после предыдущего пятидневного курса их инъекций. Таким образом, высокая на ранних этапах онтогенеза антигипоксантная активность низкомолекулярной фракции крови до 5 кДа с возрастом животных снижается. Полученные результаты свидетельствуют о том, что криогенные технологии позволяют использовать кордовую кровь крупного рогатого скота в качестве сырьевого источника для производства фармацевтических препаратов антигипоксантного действия. Antihypoxant activity of low-molecular weight (below 5 kDa) fraction, obtained by ultrafiltration from cryohemolysate of umbilical/placental bovine and peripheral blood of 3-month-old calves and 4–5-year-old cows was studied. It was shown that injections of the fraction derived from bovine cord blood and the one of 3-month-old calves unlike low molecular fraction of bovine blood significantly increased the survival time of mice in confined space and inhibited the accumulation of malon dialdehyde and lipid hydroperoxides in brain tissue at experimental confined space hypoxia. The effect after a preliminary 5-days course of injections of these drugs was the most pronounced. Thus, low molecular weight fraction below 5 kDa of blood at the early stages of ontogenesis had lower antihypoxant activity in animals with age. The obtained results testify to the fact that cryogenic techologies enable to use bovine cord blood as a raw material source for the production of pharmaceuticals with an antihypoxant action.