Затребувані професії в Україні, країнах пострадянського простору та розвинутих країнах світу: нові виклики і можливості на ринку праці - Латишева, О.В.; Лєсова, О.П. (Вісник економічної науки України, 2018)
У статті представлено результат проведеного аналізу майбутніх змін на ринку праці в Україні та інших країнах світу під впливом наукового прогресу. Визначено, що в найближчий час питання врахування нових викликів і можливостей на ринку праці обов'язково виникнуть при формуванні нових програм розвитку та реформ в тих країнах світу, які прагнуть завчасно підготуватись до можливих загроз та розробити заходи щодо зниження їх негативних наслідків. Доведено, що компанії розвиватимуть людський капітал на базі нових професійних навичок, реорганізовувати працю і впроваджувати нові методи управління для максимально ефективного використання своїх нематеріальних активів. Обґрунтовано, що у цілому нерівність і соціальне розшарування, до яких можуть привести поточні технологічні зміни, вже зараз викликають серйозне занепокоєння. Породжують їх не лише ліквідація робочих місць і поляризація ринку праці, але також зниження соціальної мобільності і поглиблення розриву між країнами. Запропоновано заздалегідь підготуватись до нових викликів, які виникають унаслідок модернізації глобальної економіки, для чого представлено результат аналізу нових вимог, ризиків та перспектив на ринку праці, а також показано результати світових тенденцій змін на ринку праці згідно віддалених прогнозів закордонних науковців та фахівців міжнародних дослідницьких організацій. В статье представлен результат проведенного анализа будущих изменений на рынке труда в Украине и других странах мира под воздействием научного прогресса. Определенно, что в ближайшее время вопросы учета новых вызовов и возможностей на рынке труда обязательно возникнут при формировании новых программ развития и реформ в тех странах мира, которые стремятся заблаговременно подготовиться к возможным угрозам и разработать мероприятия относительно снижения их негативных последствий. Доказано, что компании будут развивать человеческий капитал на базе новых профессиональных навыков, реорганизовывать труд и внедрять новые методы управления для максимально эффективного использования своих нематериальных активов. Обосновано, что в целом неравенство и социальное расслоение, к которым могут привести текущие технологические изменения, уже сейчас вызывают серьезную обеспокоенность. Порождают их не только ликвидация рабочих мест и поляризация рынка труда, но также снижение социальной мобильности и углубление разрыва между странами. Предложено загодя подготовиться к новым вызовам, которые возникают в результате модернизации глобальной экономики, для чего представлен результат анализа новых требований, рисков и перспектив на рынке труда, а также показаны результаты мировых тенденций изменений на рынке труда по отдаленным прогнозам зарубежных ученых и специалистов международных исследовательских организаций. In the article the result of the conducted analysis of future changes is presented at the market of labor in Ukraine and in other countries of the world under act of advance of science. Certainly, that in the near future of question of account of new calls and possibilities at the market of labor necessarily will arise up at forming of the new programs of development and reforms in those countries of the world, that aim in advance to prepare к to the possible threats and to work out measures in relation to the decline of them negative consequences. It is well-proven that companies will develop a human capital on the base of new professional skills, to reorganize labor and inculcate the new methods of management for the maximally effective use of the non-material assets. Reasonably, that on the whole inequality and social stratification, to that can bring current technological changes over, already now cause a serious disturbance. Liquidation of workplaces and polarization of labor-market generate them not only, but also decline of social mobility and deepening of break between countries. It is suggested in good time to prepare к to the new calls that arise up as a result of modernization of global economy, for what the result of analysis of new requirements, risks and prospects is presented at the market of labor, and also the results of world tendencies of changes are shown at the market of labor in obedience to the remote prognoses of foreign scientists and specialists of international research organizations.