Ринки малих розвинутих країн Африки: оцінка маркетингових перспектив для традиційного експорту з України - Ляшенко, В.І.; Осадча, Н.В.; Галясовська, О.В. (Вісник економічної науки України, 2018)
У статті проаналізовано перспективу торгівельних відносин України з найбільш розвинутими країнами Східної Африки, які є достатньо ємким ринком збуту для українських підприємств, за допомогою методу аналізу інтенсивності розвитку країн (використовуються відносні величини динаміки) та адаптованої моделі Раша. Проаналізовано динаміку експортно-імпортних операцій України з країнами Африки за останні 6 років.
Надано пропозиції щодо подальшої торгівлі та вибору потенційних партнерів із економічно розвинутих країн Африки. В ході дослідження вперше надано пропозиції щодо використання показників динамічного розвитку країн Східної Африки та адаптовано моделі Раша до аналізу зовнішньоторговельних відносин. Проведено оцінку привабливості товарних імпортерів країн Африки на основі методів: аналізу показників розвитку країн (використовується за допомогою відносної величини динаміки) та адаптованої моделі Раша (оцінки латентних змінних). Це дало змогу проаналізувати стабільність та ємкість ринків Африки за двома методами. Визначено які країни Африки є вигідними для проведення Україною з ними торгової політики. В статье проанализированы перспектива торговых отношений Украины с наиболее развитыми странами Восточной Африки, которые являются достаточно емким рынком сбыта для украинских предприятий, с помощью метода анализа интенсивности развития стран (использует относительные величины динамики) и адаптированной модели Раша. Проанализирована динамика экспортно-импортных операций Украины со странами Африки за последние 6 лет.
Даны предложения по дальнейшей торговли и выбору потенциальных партнеров из экономически развитых стран Африки. В ходе исследования впервые даны предложения по использованию показателей динамичного развития стран Восточной Африки и адаптированы модели Раша к анализу внешнеторговых отношений. Проведена оценка привлекательности товарных импортеров стран Африки на основе методов: анализа показателей развития стран (используется с помощью относительной величины динамики) и адаптированной модели Раша (оценки латентных переменных). Это позволило по проанализировать стабильность и емкость рынков Африки по двум методам. Определено, какие страны Африки являются выгодными для проведения Украиной с ними торговой политики. The article analyzes the prospect of Ukraine's trade relations with the most developed countries of East Africa, which is a sufficiently large market for Ukrainian enterprises, using the method of analysis of the country's development intensity (used by the relative magnitude of dynamics) and the adapted model of Rash. The dynamics of export-import operations of Ukraine with the countries of Africa over the past 6 years has been analyzed.
Proposals on further trade and choice of potential partners from the economically developed countries of Africa are given. During the study, for the first time, proposals were made to use the indicators of the dynamic development of the Eastern countries and adapted the model of Rash to the analysis of foreign trade relations. The study assessed the attractiveness of African commodity importers on the basis of methods: the analysis of country development indicators (used by relative magnitude of dynamics) and the adapted model of Rash (latent variables estimation), which allowed analyzing the stability and capacity of African markets in two ways. Determined which countries in Africa are beneficial for Ukraine to conduct trade policy with them.