Моделювання впливу внутрішніх і зовнішніх чинників на ефективність процесу формування персоналу промислового підприємства - Придатько, Е.М. (Вісник економічної науки України, 2018)
Уточнено сутність та виокремлено етапи процесу формування персоналу промислового підприємства. Визначено чинники зовнішнього та внутрішнього впливів, що супроводжують процес формування персоналу промислового підприємства та прямим або опосередкованим чином впливають на здійснення його певного етапу. Обґрунтовано вибір показників, що відіграють роль факторних ознак та характеризують вплив кожного з виокремлених зовнішніх і внутрішніх чинників на процес формування персоналу промислового підприємства. Здійснено моделювання впливу кожного з чинників на галузевому рівні на ефективність процесу формування персоналу підприємств промисловості. Наведено інтерпретацію залежностей, які є математично значущими та мають економічний зміст. Здійснено висновки щодо впливу найбільш дієвих чинників на процеси формування персоналу промислового підприємства. Уточнена сущность и выделены этапы процесса формирования персонала промышленного предприятия. Определены факторы внешнего и внутреннего воздействий, сопровождающих процесс формирования персонала промышленного предприятия и прямым или косвенным образом влияющих на осуществление его определенного этапа. Обоснован выбор показателей, которые играют роль факторных признаков, и характеризуют влияние каждого из выделенных внешних и внутренних факторов на процесс формирования персонала промышленного предприятия. Осуществлено моделирование влияния каждого из факторов на эффективность процесса формирования персонала предприятий промышленности на отраслевом уровне. Выполнена интерпретация зависимостей, являющихся математически значимыми и имеющих экономическое содержание. Сделаны выводы о влиянии наиболее действенных факторов на процессы формирования персонала промышленного предприятия. The essence is specified and stages of process of formation of the personnel of the industrial enterprise are allocated. The factors of external and internal influences accompanying the process of forming the personnel of an industrial enterprise and directly or indirectly influencing the implementation of its specific stage are determined. The selection of indicators that play the role of factor characteristics is substantiated, and the influence of each of the identified external and internal factors on the process of forming the personnel of an industrial enterprise is characterized. The modeling of the influence of each factor on the efficiency of the process of forming the personnel of industrial enterprises at the sectoral level is carried out. Interpretation of dependences, which are mathematically meaningful and having an economic content, is performed. Conclusions are drawn about the influence of the most effective factors on the processes of forming the personnel of an industrial enterprise.