Ефективність застосування мексидолу у комплексному лікуванні хворих на дисциркуляторну енцефалопатію, поєднану з фібриляцією передсердь - Кавуля, Е.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
Вивчено особливості коагуляційого гемостазу, активність протеолізу-фібринолізу, рівня гліального фібрилярного кислого білка у плазмі крові, змін церебральної гемодинаміки хворих на дисциркуляторну енцефалопатію з фібриляцією передсердь на тлі використання у комплексному лікуванні мексидолу. Проведене дослідження показало, що застосування мексидолу супроводжується зниженням концентрації фібриногену, зростанням активності антитромбіну, ХІІІ фактора згортання крові та показників потенційної активності плазміногену, зменшенням концентрація гліального фібрилярного кислого білка. Спостерігаються зміни з боку церебральної та кардіальної гемодинаміки — зазнавали зростання об’ємна швидкість мозкового кровотоку, сумарний мозковий кровотік, зростав кінцевий діастолічний та систолічний розміри, кінцевий діастолічний та систолічний об’єми, фракція викиду. Изучены особенности коагуляционного гемостаза, активность протеолизафибринолиза, уровня глиального фибриллярного кислого белка в плазме крови, изменения церебральной и кардиальной гемодинамики больных дисциркуляторной энцефалопатией с фибрилляцией предсердий на фоне использования в комплексном лечении мексидола. Проведенное исследование показало, что использование мексидола сопровождается снижением концентрации фибриногена, повышением активности антитромбина, ХІІІ фактора свертывания крови и показателей потенциальной активности плазминогена, снижением концентрации глиального фибриллярного кислого белка. Наблюдаются изменения со стороны церебральной и кардиальной гемодинамики – повышались объемная скорость мозгового кровотока, суммарный мозговой кровоток, вырастали конечный диастолический и систолический размеры, конечный диастолический и систолический объемы, фракция выброса. Purpose.To find out the features of dyscirculatory encephalopathy (DE) combined with atrial fibrillation (AF), depending on the use of mexidol. Design/approach. We examined 85 patients with DE (27 women and 58 men) aged from 60 to 73 years. In order to be included into the groups of subjects the following criteria should have been met: the presence of DE, permanent form of AF. A control group was made up of 26 apparently healthy persons of the proper sex and age.Findings. The specific features of the coagulation hemostasis, activity of proteolysis and fibrinolysis, level of Glial fibrillary acidic protein of the blood plasma, changes of the cerebral and cardial hemodynamic have been studied in patients with dyscirculatory encephalopathy, and concomitant atrial fibrillation on a background using of mexidol.