Патогенетичне обгрунтування застосування преформованих фізичних факторів у хворих на остеоартроз колінних суглобів при метаболічному синдромі - Єфременкова, Л.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
Вивчали вплив комплексного лікування з включенням кріомагнітотерапії, діадинамотерапії, ампліпульстерапії та їх поєднання на больовий синдром, якість життя та фактори серцево-судинного ризику у 270 хворих на остеоартроз колінних суг лобів при метаболічному синдромі, середній вік 57,5 ± 1,4 років, 93 чоловіки, 177 жінок з І-ІІІ рентенологічною стадією ОА за Kellgren J.H і Lawrence J.S.
Застосування кріомагнітотерапії, діадинамотерапії, ампліпульстерапії та їх поєднання в комплексному лікуванні означених хворих дозволяє скорегувати фактори ризику та застосувати індивідуалізовані комплекси з урахуванням вираженості клінічних проявів коморбідної патології. Кріомагнітотерапія має достовірний вплив на больовий синдром та якість життя, рівень маркерів запалення. Ампліпульстера пія позитивно впливає на метаболічні чинники ризику, рівень систолічного та діастолічного артеріального тиску. Діадинамотерапія більш виражено, ніж ампліпульстерапія, впливає на метаболічні чинники ризику, рівень атерогенних ліпідів, лептину, індекс НОМА. Поєднання кріомагнітотерапії та ампліпульстерапії потенціює позитивні ефекти обох процедур: зменшення інтенсивності больового синдрому, покращення якості життя, корекція гіпертензії, надмірної маси тіла. Поєднання кріомагнітотерапії та діадинамотерапії дозволяє зменшити інтенсивність больового синдрому, покращити якість життя, зменшити вираженість абдомінального ожиріння, рівень лептину, атерогенних ліпідів, індексу НОМА та маркерів запалення. Изучали влияние комплексного лечения з включением криомагнитотерапии, диадинамотерапии, амплипульстерапии и их сочетания на болевой синдром, качество жизни и факторы сердечно — сосудистого риска у 270 больных остеоартрозом коленных суставов при метаболическом синдроме, средний возраст 57,5 ± 1,4 лет, 93 мужчин, 177 женщин с І-ІІІ рентенологической стадией остеоартроза по Kellgren J.H и Lawrence J.S.
Применение криомагнитотерапии, диадинамотерапии, амплипульстерапии и их сочетания в комплексном лечении означенных больных позволяет скорегировать факторы риска и применить индивидуализированные комплексы с учетом выраженности клинических проявлений коморбидной патологии. Криомагнитотерапия имеет достоверное влияние на болевой синдром и качество жизни, уровень маркеров воспаления. Амплипульстерапия позитивно влияет на метаболические факторы риска, уровень систолического и диастолического артериального давления. Диадинамотерапия более выражено, чем амплипульстерапия, влияет на метаболические факторы риска, уровень атерогенных липидов, лептина, индекс НОМА. сочетание криомагнитотерапии и амплипульстерапии потенцирует позитивные эффекты обеих процедур: уменьшение интенсивности болевого синдрома, улучшение качества жизни, коррекция гипертензии, избыточной массы тела. Сочетание криомагнитотерапии и диадинамотерапии позволяет уменьшить интенсивность болевого синдрома, улучшить качество жизни, уменьшить выраженность абдоминального ожирения, уровень лептина, атерогенных липидов, индекса НОМА и маркеров воспаления. There was studied the influence of complex therapy with including criomagnetotherapy, diadynamotherapy, amplipulsetherapy and their combination on the pain syndrom, life quality and cardiovascular risk factors in 270 patients with knee osteoarthritis in the metabolic syndrome; the average age was 57,5 ± 1,4 years, 93 males and 177 females with I-III stades of OA by Kellgren J.H. and Lawrence J.S.
The application of criomagnetotherapy, diadynamotherapy, amplipulstherapy and their combination in complex therapy of these patients allows to correct risk factors and use individual complex taking into account clinical manifestations of the comorbid pathology. Criomagnetotherapy has a reliable influence on the pain syndrom, life quality, as well as marker level of inflammation. Amplipulsetherapy influences positively the metabolic risk factors, as well as level of systolic and diastolic arterial pressure. Diadynamtherapy influences the metabolic risk factors, atherogenic lipids level, leptin and HOMA index more marcedly then amplipulstherapy. A combination of criomagnetotherapy and amplipulsetherapy potentiates potentiates positive effects of both procedures: there is a decrease in the intensity of the pain syndrome, improvement of the life quality, correction of hypertension and excessive body weight. The combination of criomagnetotherapy and diadynamotherapy allows to decrease intensity of the pain syndrom, improve life quality, decrease the manifestation of abdominal obesity, leptin levels, atherogenic lipids, HOMA index as well as inflammation markers.
Key words: osteoarthritis of the knee, metabolic syndrome, preformed physical factorsю