Роль генетичної детермінації продукції IL-1В та IL-4 у формуванні хронічних синуситів у дітей - Левицька, С.А.; Гоженко, А.І.; Бабалик, О.Ф. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
Проведено дослідження впливу поліморфізму генів IL-1в(С-511Т) і IL-4(С-590Т) на продукцію відповідних цитокінів і на особливості імунного профілю у дітей, хво рих на хронічні синусити. Встановлено, що при хронічних синуситах мають місце депресія клітинної і активація гуморальної імунних відповідей, а також дефіцит факторів і механізмів неспецифічної резистентності. Цитозін в 511 позиції промотор ної зони гена ІL-1в поглиблював супресію клітинної ланки імунної відповіді і дефі цит факторів неспецифічної резистентності при хронічному ексудативному синуситі, а тимін в 590 позиції промоторної зони гена ІL-4 збільшував дефіцит показників неспецифічної резистентності при хронічному поліпозному синуситі. Проведено исследование влияния полиморфизма генов IL-1в(С-511Т) и IL4(С-590Т) на продукцию соответствующих цитокинов и на особенности иммунного профиля у детей с хроническими синуситами. Установлено, что при хронических синуситах имеют место депрессия клеточного и активация гуморального иммунных ответов, а также дефицит факторов и механизмов неспецифической резистентности организма. Цитозин в 511 позиции промоторной зоны гена ІL-1в усугублял супрессию клеточного звена иммунного ответа и дефицит факторов неспецифической резистентности при хроническом экссудативном синусите, а тимин в 590 позиции промоторной зоны гена ІL-4 увеличивал дефицит показателей неспецифической резистентности при хроническом полипозном синусите. The investigation of the influence of polymorphisms of genes IL-1в(С-511Т) and IL-4(С-590Т) on the production of proper cytokines and on the peculiarities of immune profile in children with chronic sinusitis was performed. It was found that immune disturbances in chronic sinusitis accompanied with depression of cell immune response and activation of humoral immune response and the deficit of the factors and mechanisms of non-specific resistance of organism. It was established that the cytosine in 511 position of promoter zone of ІL-1в-gene aggravates the depression of the cell-link of immunity and deficit of factors of non-specific resistance in case of chronic exudative sinusitis as well as thymine in 590 position of promoter zone of ІL-4-zone shows the increased deficit of factors of non-specific resistance in case of chronic polypous sinusitis.