Протизапальна активність естерів ібупрофену на моделях трипсинового та гістамінового запалення при пероральному введенні - Кравченко, І.А.; Гайзель, М.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
Досліджено протизапальну активність естерів ібупрофену на моделі трипсинового та гістамінового запалення задньої кінцівки щурів. Гостру запальну реакцію викликали субплантарным введенням 0,1 мл 0,1 % розчину флогогену (трипсину, гістаміну). Спостереження за функціональним станом тварин проводили протягом 6 годин після введення флогогенного агента. Як протизапальні агенти використовували метиловий, гептиловий, октиловий, тетрадециловий і гексадециловий есте ри ібупрофену, а також ібупрофен, як референт препарат. Для порівняння використовували показники “контрольних” груп, яким трипсиновое і гістаміновое запален ня не лікували. Визначення протизапальної активності базувалося на встановленні динаміки ширини та об’єму уражених кінцівок щурів. Исследована противовоспалительная активность сложных эфиров ибупрофена на модели трипсинового и гистаминового воспаления задней конечности крыс. Острую воспалительную реакцию вызывали субплантарным введением 0,1 мл 0,1 % раствора флогогена (трипсина, гистамина). Наблюдение за функциональным состоянием животных проводили на протяжении 6 часов с момента введения флогогенного агента. Как противовоспалительные агенты использовали метиловый, гептиловый, октиловый, тетрадециловый и гексадециловый эфиры ибупрофена, а также ибупрофен, как референт препарат. Для сравнения использовали показатели “контрольных” групп, которым трипсиновое и гистаминовое воспаление не лечили. Определение противовоспалительной активности базировалось на установлении динамики ширины и объема пораженных конечностей крыс. Anti-inflammatory activity of ibuprofen esters on models of the tripsin and histamine induced paw edema by oral administration Was investigated anti-inflammatory activity of ibuprofen esters on the model of trypsin and histamine inflammation. Acute inflammatory response caused subcutaneous of 0,1 ml of a 0.1 % solution of inflammatory agents (trypsin, histamine). Monitoring of functional state of animals was performed during 6 hours since the administration of inflammatory agent. As anti-inflammatory agents we used methyl, heptyl, octyl, tetradecyl and hexadecyl esters of ibuprofen, and ibuprofen as the reference drug. Determination of anti-inflammatory activity was based on establishing the dynamics of the width and volume of the affected limbs of rats.