Клініко-патогенетичне обґрунтування комплексної терапії ХОЗЛ і супутніх гастропатій - Гоженко, А.І.; Ковалевська, Л.А.; Кучер, О.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
Метою дослідження була оцінка клінічної ефективності комплексного лікування супутніх гастропатій при ХОЗЛ. Показано, що основними чинниками ризику для виникнення ерозивно-виразкових ушкоджень слизової шлунка та ДПК є високий індекс куріння та застосування системної терапії кортикостероїдами. Включення у комплексну терапію інфузій низькомолекулярних декстранів дозволяє нормалізувати реологічні властивості крові та покращити регіонарну мікроциркуляцію, що сприяє більш швидкому заживленню дефектів ерозивно-виразкового характеру. При включенні у комплексну терапію гемодилюційної терапії та селективних в-адреноблокаторів покращуються показники пульсоксиметрії, що свідчить про виражений антигіпоксичний ефект застосованого підходу. Целью исследования была оценка клинической эффективности комплексного лечения сопутствующих гастропатий при ХОЗЛ. Показано, что основными факторами риска для возникновения эрозивно-язвенных повреждений слизистой желудка и ДПК является высокий индекс курения и применение системной терапии кортикостероидами. Включение в комплексную терапию инфузий низкомолекулярных декстранов позволяет нормализовать реологические свойства крови и улучшить регионарную микроциркуляцию, что способствует более быстрому заживлению дефектов эрозивно-язвенного характера. При включении в комплексную терапию гемодилюционной терапии и селективных в-адреноблокаторов улучшаются показатели пульсоксиметрии, что свидетельствует о выраженном антигипоксическом эффекте примененного подхода. The aim of the study was to evaluate the clinical efficacy of combined treatment of synthropic gastropathy and COPD. There was shown that the main risk factors for the occurrence of erosive and ulcerative lesions of the stomach and duodenum are represented by the high index-smoking and the use of systemic corticosteroid therapy. Complex therapy with low molecular weight dextran infusion helps to normalize blood rheology and improve regional microcirculation, which promotes faster healing of erosive and ulcerative defects. In the complex therapy the use of hemodylution therapy and selective в-blockers improves pulse oximetry values, indicating a pronounced anti-hypoxic effect of the applied approach.