Вплив стовбурних клітин на ниркові функції при експериментальній нефропатії - Сірман, В.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
В дослідах на щурах з експериментальним з ад’ювантним артритом Пірсона встановлено, що на протязі 12 місяців дослідження у тварин спостерігаються зміни показників функції нирок, що свідчать про розвиток у них вторинної нефропатії. Перебіг нефропатії супроводжується порушенням основних функцій нирок: осморегулюючої, іонорегулюючої, волюморегулюючої та екскреторної. Введення ембріональних прогеніторних клітин щурам з артритом значно зменшувало порушення всіх функцій нирок, що було обумовлено як підвищенням клубочкової фільтрації, так і інтенсивності реабсорбції натрію. В опытах на крысах с экспериментальным с адъювантным артритом Пирсона установлено, что в течение 12 месяцев исследования у животных наблюдаются изменения функции почек, свидетельствующие о развитии у них вторичной нефропатии. Течение нефропатии сопровождается нарушением основных функций почек: осморегулирующей, ионорегулирующей, волюморегулирующей и экскреторной.Введение эмбриональных прогениторных клеток крысам с артритом значительно уменьшало нарушение всех функций почек, что было обусловлено как повышением клубочковой фильтрации, так и интенсивности реабсорбции натрия. At the experiments with rats with adjuvant arthritis of Pirson it has been established that during 12 months of the research the changes of renal functions took place. It proves about the development of the secondary nephropathy. Its course is followed by the disturbance of the main renal functions: оsmoregulating, ionregulating, volumeregulating and excretionregulating. Administration of embryonic progenitonic cells to the animals with arthritis significantly decreased renal functions due to increase of renal filtration and intensity of sodium reabsorbtion increase.